Представяме ви тежкия случай от Севлиево. 2-годишно дете беше прободено смъртоносно с нож.

Заподозрян за това е баща му, който е направил опит след това да отнеме и своя живот. Мъжът се е борел с депресия, но е бил освободен от психиатрично заведение за домашно лечение след 4 дни.

Случилото се в Севлиево в детайли

Патрулен автомобил цял ден и цяла нощ охранява почернения дом, който се намира в близост до училище. Раненият мъж и убитото дете са открити от съпругата и другото дете на семейството, които са отсъствали по време на инцидента.

Започват процесуално-следствени действия. От полицията и прокуратурата не съобщават подробности. Съседи твърдят, че семейството е добро и не е проблемно.

Психиатърът, приел мъжа след инцидента, твърди, че той е бил абсолютно неадекватен с прорезни рани по крайниците. Директорът на психиатрията д-р Сюзън Съдъкова коментира ситуацията.

Думите ѝ потвърждават версията, че мъжът е бил приет в лечебното заведение за четири дни, след което е изписан „по настояване на неговата съпруга”.

Мнението на експертите

Мъжът е бил в ступорно състояние, твърдят медиците. Случаят коментира и психиатърът д-р Веселин Гелев пред медиите.

„Много пъти съм коментирал как трябва да се лекуват хората и как да бъдат настанявани в психиатрични заведения, когато имат тежки психични разстройства. Нещата се повтарят през годините в една и съща режисура.

Човекът е бил в ступор – това е едно тежко психично разстройство. Не става въпрос за депресия, вероятно става въпрос за психоза – тежко психично разстройство, при което има тотална дезорганизация на мисленето, емоциите и волята.

Човекът е бил абсолютно неадекватен и под въздействието на нереални идеи и възприятия.”, обясни той.

Психиатърът обясни, че ако човек не иска да се лекува, решение може да вземе само съдът, но процедурата е дълга и тромава. Д-р Гелев посочи още, че ако човек или неговите близки откажат лечение, медиците нямат право да ги принуждават.