Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изложи пред европейските законодатели четирите елемента от плана на ЕС за противодействие на пакета зелени субсидии на САЩ в размер на 369 милиарда долара.

Той е известен още като Закон за намаляване на инфлацията. Фон дер Лайен го нарече „огромна възможност за създаване на работни места“.

Председателят на ЕК каза пред членовете на Европейския парламент в сряда, че „Промишленият план на зелената сделка" ще насърчи инвестициите и финансирането на чисти технологии и ще подобри обучението във важни области като използването на слънчевата енергия.

Другите 50% от плана

Другите два „стълба” на плана предвиждат да се ускори издаването на разрешения за проекти за възобновяема енергия и да се облекчат правилата за държавна помощ, за да се стимулират инвестициите.

Фон дер Лайен обяви, че ЕК ще предложи нов Закон за индустриални нулеви вредни емисии, който е аналог на американския Закон за създаване на полезни стимули за производство на полупроводници и наука (CHIPS). Освен това предложеният план ще изисква обучение на работници за чисти индустрии, включително един милион работници в соларната индустрия само до 2030 г.

ЕС ще засили и веригите за доставки чрез търговски споразумения с Чили, Мексико, Нова Зеландия и Австралия.

ПП няма да подкрепи правителство на БСП

Националният съвет на ПП заяви, че ще се въздържи от подкрепа към правителството с мандата на БСП.

„Краткият живот на новия български парламент показа ясно, че носителят на третия мандат БСП може да състави правителство с останалите политически партии, с които заедно избраха председателя на НС и работеха в синхрон по ключови законодателни инициативи”, заявиха от „Продължаваме Промяната” в своя позиция.

Инфлацията в ЕС спада (поне на хартия)

Инфлацията в Европейския съюз е спаднала до 10,4 на сто през декември 2022 г. от 11,1 на сто, отбелязани през ноември. Същевременно в еврозоната тя се е забавила до 9,2 на сто спрямо 10,1 на сто през ноември.

Това показват най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени на европейската статистическа служба Евростат. На месечна база през декември инфлацията е била с 0,2 на сто по-ниска в ЕС и с 0,4 на сто в еврозоната.

Втори месец годишната инфлация е близо 17%

В България темпът на изменение на потребителските цени според ХИПЦ е запазил стойностите си през декември – 14,3 на сто на годишна основа. Така годишната инфлация в страната ни е останала без промяна през последния месец на 2022 г., докато през октомври и ноември намаляваше.

По методологията на НСИ, която се различава по тежестта на отделните компоненти, българската инфлация за декември беше 16,9 на сто, на нивото от предходния месец. През декември в сравнение с ноември инфлацията в България се е увеличавала с 0,8 на сто.