„България вече получи разрешение да започне да сече монети декември месец. Окончателното решение дали ще влезем в еврозоната ще се вземе април-май месец.

Тогава е последният доклад. Май месец ще се знае със сигурност, че от 1 януари ще се влиза. Това значи, че от първи юни ще започнете навсякъде да имате цени и в евро, и в лева”.

Това каза министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Прогноза за цената на горивото в България

Той направи прогноза, че цените на горивата у нас ще се задържат в сегашните си стойности, намаление се очаквало, но не драстично.

„Август месец, когато застъпихме, истината е, че тогава със синдикати и работодатели правехме списъци коя индустрия ще затвори първа, коя втора, коя трета и кои ще останат най-накрая. Започнахме от това.

Знаете тогава инфлацията на какви равнища беше. Благодарение на работата на колегите най-вече в енергийния сектор, цените се поукротиха, инфлацията се поукроти”.

Така Никола Стоянов коментира дали намалените цени на горивата и газа у нас ще повлияят благоприятно и на инфлацията в страната. По думите му ресорното министерство очаква до май месец инфлацията да е едноцифрен процент.

Решението на депутатите за предоставяне на ваучери за гориво и транспорт на всеки български гражданин с месечен доход под 3,400 лв. е оставило много въпросителни след себе си, твърди министърът.

Той обаче подчерта, че ръководеното от него министерство работи по детайлите на наредбата.

Стоянов обясни, че Министерство на финансите тепърва трябва да направи калкулации дали има наличен ресурс за подобна мярка. По думите му, ако се окаже, че пари в хазната няма, трябва да се намали стойността на ваучерите, или да се свали прагът на доходите.

Министърът увери, че разходите за ваучери ще са драстично по-големи от тези, които бяха направени за отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

„Уйдурма“ ли е Nexo

В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма. Тя е предизборна и всичко е замислено предварително.

Колегите от "Да, България" трябва да решат дали да върнат парите от даренията от служители на Nexo, но към момента няма основания за това. Това мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" генерал Атанас Атанасов.

"Не съм наясно с детайлите и никога не съм обичал да се занимавам с пари. В нашата коалиция е регламентирано кой с какво отговаря. Но трябва да се даде политическа оценка на случващото се, защото тук въпросът не е в дарителите. И бих се възползвал от цветистия език на Бойко Борисов. В случая с Nexo става въпрос за една прокурорско-герберска уйдурма." - каза още той