Политическите партии с еднаква нагласа трябва да проведат лидерски разговор. Такова мнение изрази депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

След връчването на трети мандат на БСП Митов коментира ще отидат ли от ГЕРБ на разговор с левицата

“Дължим си разговор. Политическите партии с еднаква нагласа, по един или друг начин, трябва да успяват да дефинират проблемите пред обществото, да дават определени решения и да формират мнозинства.

Това се прави чрез лидерски разговор.”, каза той.

Дали Бойко Борисов ще присъства на евентуалната среща

“ПП от началото не искат този парламент да живее, искат нови избори. Саботираха председателя на парламента, подходиха несериозно към своя мандат и сега вече говорят за нови избори.”, обвини Митов “Продължаваме Промяната”.

Лорер: Нинова не уважи нашата среща преди, ние обаче ще отидем на тази на БСП

На въпрос ще се справят ли ГЕРБ при евентуални нови избори, ако срещу тях се изправи обединение на ПП и ДБ, Митов заяви: ГЕРБ е достатъчно силна, стабилна, обединена и мотивирана в момента, така че е да е сериозен претендент”.

Той коментира още случаят “Nexo” като отправи редица въпроси към “Продължаваме Промяната”. “Nexo” финансирала ли е български политически партии?

Стана ясно, че е финансирала ДБ. Финансирала ли е ПП? Защо Асен Василев искаше да обвърже българската  система за електронни разплащания с крипто портфейли и да направи възможно пред нея да се заобикалят санкциите срещу Русия?”, попита Митов.

Той отрече твърденията на депутата от ПП Настимир Ананиев, че е близък с шефа на “Nexo” Антони Тренчев.

МВР: Нека наказанията за шофьорите са по-тежки

МВР предлага по-сериозни наказания за шофьорите. Какви ще са санкциите и ще се отнемат ли по-лесно книжките на нарушителите?

Темата коментираха бившият началник на “Пътна полиция” Тенчо Тенев, Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики и Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилите.

“Първото нещо, което се цели, е въвеждането на системност - т.е при извършване на системно нарушение глобите да стават повече. Второто нещо е да се въведе ясен праг на глобата за дадено нарушение, а при системност- тя да се вдига”, обясни Русинова.

В новия проектозакон е заложено още и понятието за “средна скорост” и по-високи санкции с цел превенция, посочи още Русинова.

Според Тенчо Тенев отнемането на пове контролни точки и по-солените глоби ще имат ефект. Той даде пример с това, че ако шофьор кара в аварийната лента ще му бъдат отнети 10 точки. При 4 подобни нарушения - книжката му ще бъде отнета.