Президентът Румен Радев открива конференцията „Инициатива „Три морета“ - единство, иновации, свързаност“. Във форума участват експерти от транспортния сектор.

"Страните от региона имаха мъдростта да преценят, че сме 12 държави с много сходни исторически, социални, икономически траектории. Ще имаме много по-голям успех в развитието си, ако обединим сили", заяви президентът.

По думите на държавният глава страните в инициативата имат сходни предизвикателства.

"Три морета" е ефективен инструмент на по-висок икономически ръст и регионално сътрудничество чрез много по-добра свързаност – транспортна, енергийна и дигитална.", каза Радев.

"Политическото говорене не е достатъчно, нуждаем се от конкретни практически действия, така възникна и инвестиционният фонд.", сподели още той.

Кой има интерес към България

Според Радев от Япония, Южна Корея, Великобритания и Катар имат интерес да инвестират у нас.

За българските приоритети държавният глава разкри следното: "България погледна отвъд географския обхват на инициативата и времевия хоризонт, гледаме перспективата в бъдещето - интелигентния подход към търсене на решения в свързаността", добави Румен Радев.

"На срещата на върха в София се очаква сключване на споразумение за създаване на мрежа от образователните, иновативни, научно-изследователски организации на страните.", обясни още той.

Участниците в конференцията ще обсъдят икономическите възможности, които дава инициативата „Три морета“, и приноса на България за нейното развитие.

Сред основните теми на днешната дискусия ще бъдат възможностите за подобряване на средата за инвестиции и на бизнес-климата. Във форума ще се включат служебните министри на регионалното развитие Виолета Комитова и на транспорта Георги Тодоров.

Целта на конференцията е да разгледа възможностите за изграждане на транспортна свързаност по линия на инициативата и нейното въздействие върху региона, като се акцентира върху иновациите и дигитализацията.

В инициативата „Три морета“ участват 12 държави, разположени между Балтийско, Адриатическо и Черно море. Тази година България е домакин на регионалната инициатива.

Скандално обръщение към лидера на ДПС

„Конституция, в която е заложено, че не могат да се създават партии на верска и етническа основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Това следва да направят и всички политически партии.

Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник. Но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела”.

Това заяви президентът Румен Радев на брифинг по-рано днес. Коментарът му бе по повод посещението на делегация на ДПС в Турция и срещата ѝ с турския президент Реджеп Ердоган.

„Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието "родина" и в какъв контекст го употребява. И да си припомни клетвата, която е положил пред НС да спазва българската