"При първите сигнали за нередности в болница "Лозенец" те са влезли в Министерството на здравеопазването, сега служебното правителство изнася данните.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" са видели нередности в документите и са предприели действия по законовия ред", това заяви пред медиите проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването (2020г. - 2021г.)

Той информира, че над 1050 са чакащите за трансплантации в България.

Какво бе мнението на Костадин Ангелов

Според бившия здравен министър д-р Кацаров се стреми да дискредитира името му и потвърди че никога не се е обаждал на никого в Националния център за управление на трансплантацията.

"Проблемът с трансплантациите е многогодишен. Увеличихме заплащането на хората, проведохме обучения, а д-р Георги Деянов влага цялото си сърце да се подобри положението с трансплантациите“ – каза той.

Проф. Ангелов припомни, че Министерство на здравеопазването не е разследващ орган, цялата информация за нередности са изпратени при компетентните по тези въпроси институции.

"Проверката на "Александровска" болница беше наказателна акция, не проверка", категоричен бе медикът.

Той добави още, че никакво напрежение не е имало между него и доц. Оскар, а дълговете в "Александровска" са намалели, заплатите се изплащат навреме и няма логика в твърденията, че лечебното заведение е пред катастрофа.

"Виждам само цел да се урони престижа ми.", констатира бившият здравен министър на България.

Той добави, че дълговете на лечебните заведения в България са над 600 млн. лева, а твърдения за точене на Здравната каса трябва да се доказват, иначе са медийна пропаганда.

Относно ситуацията с COVID пандемията проф. Костадин Ангелов е оптимист, защото сега болниците са по-подготвени по отношение на вируса, но е песимист заради новото управление на кризата.

Кантарджиев с признания за Оперативния щаб

"От оперативния щаб и от интервюта пред медии пари не съм взимал, ние, като лекари, не сме тръгнали да забогатяваме от пандемията и страданието на хората". Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

За тези, които биха се интересували от доходите му, професорът предложи да погледнат данъчната му декларация. Той допълни, че през кризата е взимал заплатата си като директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев отново напомни, че най-важното продължава да бъде ваксинацията на хората, за него най-неприятно ще бъде, ако останат много неваксинирани, тъй като това ще попречи сигурността в обществото като цяло.

Той бе категоричен, че в България няма да се хвърлят излишни ваксини, а е напълно възможно да помагаме на други държави, тъй както е предвидено подобно действие и от Европейската комисия.

Специалистът информира, че, ако не се промени вирусът, трета имунизация не е необходима, а според него ваксините имат поносими странични ефекти