При влизане в Гърция българските граждани могат да представят и Цифров сертификат на ЕС за COVID-19, сочат данни за мерките срещу коронавируса за влизане в Гърция към 6 юни, съобщиха от Външното ни министерство. Според информацията отпада и задължението на шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват и предоставят регистрационен формуляр, генериращ QR код.

По данни на посолството ни в Атина в Цифровият сертификат е необходимо да съдържа информация или за резултат от последния направен бърз тест (до 48 часа), или за резултат от последния направен PCR тест (до 72 часа), или за завършен ваксинационен цикъл, или информация за преболедуване от COVID-19.

Кога ще бъде признаван бърз тест

Резултатът от бърз тест ще бъде признаван само, ако е качен в Цифровия сертификат, одобрен от ЕС. Министерство отбелязва, че е важно да се знае, че на този етап са налични сертификатите за ваксинация и за преболедували COVID-19, а документите за негативен тест за наличието на вирус ще са достъпни за гражданите през втората половина на юни.

От МВнР припомнят, че остава възможността българските граждани да влизат в Гърция и с негативен резултат от PCR тест, или със сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, който е издаден от публичен орган и в съответствие със законодателството.

Другото изискване тук е да са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията или с уверение за преболедуване, или с уверение за положителна диагноза с валидност от два до девет месеца от посочената в документа дата на диагностициране на заболяването.

Изискванията важат включително и за деца над 6-годишна възраст. В допълнение, на всички пристигащи в Гърция ще бъдат правени PCR или бърз тест на случаен принцип.

Какво е изискването за шофьори и пътуващи на територията на Гърция

За шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3,5 тона), осъществяващи превоз на търговски стоки, от днес отпада изискването да попълват PLF формуляр и съответно да притежават QR код.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни.

За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация, която може да бъде намерена в интернет. Пътуващите от остров до остров нямат задължение да представят посочените декларация или формуляр.