Министърът на външните работи Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Таджикистан Сироджидин Мухридин в ООН.

Двамата разговаряха и обсъдиха как могат да засилят сътрудничеството и отношенията между двете страни, които традиционно в миналото са имали добри отношения.

Министър Захариева припомни, че през 2008 година е съгласуван проект на Споразумение за икономическо сътрудничество, а през 2016 г. – проект на Споразумение за международни автомобилни превози, но двата документа така и не са подписани.

По нейните думи сега е повече от подходящ момент това да се случи, за да може сътрудничеството да се възобнови.

Идея за сътрудничество в областта на културата и образованието

Сироджидин Мухридин сподели, че страните ни са имали много близки отношения в миналото. Като бъдещи насоки той изрази желание да си сътрудничим в областта на културата и образованието.

За това спомага езиковата близост и фактът, че жителите на Таджикистан без проблем разбират българската реч.

С оглед на сигурността той заяви, че разчита на сътрудничество на България и ЕС, като припомни проблемната гранична зона с Афганистан, на която има засилена охрана. На срещата Мухридин отправи покана към Екатерина Захариева за визита в страната му.

Припомняме, че Таджикистан е планинска държава, която има общи граници с Афганистан, Узбекистан, Китай и Киргизстан. Населението на държавата е над 9 млн. души. Местоположението на страната е важно за сигурността на целия регион и всички останали централноазиатски държави.

България изнася основно лекарства

Стокообменът с България през 2018 г. възлиза на 338 хил. щ. д. и бележи спад от 61,7% в сравнение с 2017 г.

Външнотърговското салдо към този момент е изцяло в полза за България. Българските фирми изнасят за Таджикистан основно медикаменти и шевни конци.

От страна на администрацията на Таджикистан през последните години се извършват редица реформи, които имат за цел да модернизират промишления сектор.

Български компании могат да се включат и да помогнат с опит и идеи в направления като машиностроенето, електротехническата промишленост, енергетиката и преработвателната промишленост.