Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който тази година е ротационен лидер на страните-членки на Г-7, обяви официално, че този четвъртък ще проведе видеоконференция с лидерите на въпросните страни.

Целта на събирането е координация на мерките срещу пандемията от коронавирус в световен мащаб.

Предварителният сценарий се променя

По-рано през годината на ротационния лидер Тръмп се наложи да отмени годишната среща на върха на седемте силно най-развити икономики в света, която той планираше да проведе през юни в Кемп Дейвид.

Г-7 включва в своите редици освен САЩ, също и Франция, Великобритания, Италия, Канада, Япония и Германия. Съвпадението е, че именно всички изброени са и едни от най-силно засегнатите от невидимия враг, виновен за пандемията.

"Работейки заедно, Г-7 използва съвместният обществен подход за справяне с кризата в множество области, включително здравеопазването, финансите, хуманитарната помощ и науката и технологиите", категоричен бе говорителят на Белия дом Джуд Диър.

Част от нещо по-голямо

Видеоразговорът в четвъртък е всъщност директно продължение на видеоконференцията на лидерите на Г-7, която се състоя на 16 март, когато те се срещнаха за пръв път при този видео формат, за да обединят усилията си срещу коварния коронавирус. Тогава обаче никой не очакваше да се случи всичко това, което се случи през последния месец.

В допълнение към тазседмичната среща, през следващия месец май, се очаква още една такава, която да постави изграждането на основите на предстоящата през юни официална видеоконференция, на която ще присъстват представители от най-високите етажи в йерархията на Г-7.

Още от света

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи изявление във видео съобщение към медиите, че най-големият враг на човечеството е дезинформацията. Той дори си позволи да обяви „опасна епидемия от дезинформация“, която ще залее света.

Гутериш отправи и призив към социалните медии да „направят повече, за да изкоренят омразата и вредните твърдения за COVID-19“.

„Това е време за наука и солидарност. И все пак глобалната дезинформация продължава да се разпространява. Вредните здравни съвети и лечението със змийско масло добиват публичност.

Фалшивите новини са във въздуха, дивите теории на конспирацията заразяват интернет. Омразата става вирусна, заклеймяват се и се опорочават хора и групи. Светът сега трябва да се обедини срещу тази болест", бе категоричен главният секретар.