В края на вчерашния ден депутатите гласуваха две неща – Закона за енергетиката и задължението на хранителните вериги да обособят специални щандове, на които да се предлага изцяло българска продукция. Естествено, и това извънредно заседание не мина без скандали.

Причини за свикването на събрание

Депутатите приеха това какви да са санкциите, очакващи онези, които не спазват новите разпоредби за площта в търговските обекти, която ще бъде изцяло посветена на българските производители.

Освен всичко останало, на второ четене бяха гласувани промените в Закона за енергетиката и военнослужещите.

Най-дълги и продължителни бяха дебатите за това да се уточнят точно какви санкции да очакват търговските вериги, които не спазват новото изискване да предлагат 50% българска продукция.

Бе официално прието санкциите да бъдат в размер от 15 000 до 25 000 лв. При повторно нарушение на приетите правила дебнат още по-внушителни и стряскащи глоби – от 30 000 до 50 000 лв.

„Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги от магазини.

Дебатът как да помогнем на производителите да преодолеят последствията от кризата трябва да го водим в Закона за храните”, заяви още Красимир Ципов, представител на ГЕРБ.

Опозицията също се изказа по повод новите взети правила. Ето какво казаха двама представители на БСП.

„Извънредното положение ще изтече, търговските вериги ще преценят, че могат да намалят площта, която дават на българските производители, всичко ще остане в миналото”, категоричен бе Христо Проданов от БСП.

„Спрете с имитацията на загриженост”, бяха думите на Красимир Янков от БСП.

Промените в енергетиката

Имаше промени и в Закона за енергетиката. Ще се наложи фирма „Булгаргаз” да намери решение как да върне надвзетите 45 млн. лв. на бизнеса, платени на свободния пазар за природен газ.

Това стана ясно след като „Газпром” се съгласи да възстанови 150 млн. лв., които са надвзети от авансови плащания. Сега се налага и „Булгаргаз“ да върне своя взет дял, който възлиза на 45-те млн. лв.

„Има субекти, които ще се чувстват ощетени от това, че не са търгували с „Булгаргаз” през този период, а са търсили пазарен подход. Сега се чувстват най-малкото морално ощетени, ако не и финансово ощетени.

Търсихме варианти, за да бъдат всички удовлетворени, не можахме да намерим такива и мисля, че това са най-добрите текстове”, обясни председателят на Комисията по енергетика Валентин Николов.