Съгласно заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, от 20:00 часа днес, 15.04, село Паничерево, община Гурково, област Стара Загора ще се озове под 14-дневна карантина. Това бе съобщено от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Защо се случва това малко преди великденските празници?

В по-ранната част на вчерашния ден се разкри стряскащ факт, че пациент, който е доказан носител на коронавирус, е избягал от болницата в Стара Загора.

Мъжът е хванал такси и се е прибрал най-необезпокоявано до родното си село Паничерево. Тази официална версия бе съобщена от кмета на селото Атанас Граматиков.

Рано тази сутрин се появи допълнителна информация, че е открит и таксиметровият шофьор, който е превозил заразения от университетската болница в Стара Загора до вече отцепеното село.

Той също ще бъде тестван за наличие на вируса и след това поставен под 14-дневна принудителна карантина.

Мерките в заповедта на министър Ананиев

В заповедта, спусната директно от най-високо ниво – министъра Кирил Ананиев, се посочва, че хората с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 ч. днес 15 април.

Жителите на селото няма да могат да напускат домовете си, освен за спешна нужда от снабдяване с хранителни или лекарствени продукти, да ползват услугите на банки или при необходимост от медицинска помощ.

Хората, които са изключение от забраната за влизане и излизане от селото, са само служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на МВР и медицински специалисти от регионалните центрове за спешна медицинска помощ и други лечебни заведения. В това число влизат и фармацевти и помощник-фармацевти.

Търговска дейност на територията на Паничерево за срок от 14 дни, ще могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки.

Тук се прави забележката, че това ще се случва само при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Влизането и излизането на автомобили, които обслужват жизненоважни дейности като водо и електроснабдяване, зареждане на хранителните магазини, лечебни заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа се допуска.

Това преминаване ще се случва през специално създадените пропускателни пунктове на границите на селото и след изричното разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на МВР.