Най-следената в последно време новина бе състоянието на британския премиер Борис Джонсън.

След като той показа силна борба срещу вируса и оздравителният процес бе силно забързан заради грижите на лекарите, той бе изписан след едноседмичен престой в болница.

Джонсън излезе с изявление, в което благодари на всеки лекар и медицински работник поименно.

Във видеото, той разказва за престоя си и за това как е имало медици, които не спят, за да се грижат за него денонощно. Изразява благодарности и заявява, че заради тях е жив в момента.

Ръстът на новите случаи на заболеваемост и привеждане към болнично лечение във Великобритания изглежда се забавя, но смъртните случаи продължават да нарастват.

Мнозина смятат, че Обединеното кралство може да се озове в най-предната позиция от починали хора сред страните, засегнати от вируса в Европа.

На стария континент

В последните дни сякаш всеки европеец вижда светлина в края на тунела. Статистиките сочат, че разпространението на COVID-19 се забавя изключително много, като това включва и най-засегнатите страни в Европа.

Вчера, Франция и Италия регистрираха пореден ден с по-малко починали хора от вируса, а в Испания дори си позволиха да облекчат частично мерките по време на карантина. Там обаче, починалите се увеличават.

Днес е един мрачен ден, тъй като се присъединяваме към списъка със страни, които са дали повече от 10 хиляди жертви на коронавируса.

Фактът, че над 10 хиляди души са загубили живота си от невидимия убиец показва колко сериозен е коронавирусът и защо националните усилия, с които всеки един е ангажиран, са толкова важни”, заяви вчера Мат Ханкок, министърът на здравеопазването на Великобритания.

В Италия регистрираха най-ниския брой смъртни случаи от повече от три седмици – 431. Числото, изразяващо случаите на починали от коронавируса в страната до момента е стряскащото 20 000.

Ситуацията във Франция

Президентът на Франция, Еманюел Макрон обявява удължаване на карантината до 11 май включително.

Според френския държавен глава страната му не е готова да премахне ограниченията напълно и затова удължава карантината, като обеща да се въведат още забрани за бизнеса и населението.

В телевизионно обръщение, президентът съобщи, че Франция има недостиг на защитни облекла и всички други консумативи, които са важни в такъв момент.

Липсата на дезинфектанти и маски е навело везните във взимането на тежкото решение за удължаване на кризата.