От 2008-09 насам, светът не е виждал по-коварна икономическа криза и ръст на безработицата. В момента човечеството е в очакване на тежките поражения от коронавируса.

Всеки работодател търси варианти за това как да спаси бизнеса си, независимо от неговите мащаби.

Намаляване на заплати, неплатени отпуски, съкращения – това са само част от обичайните мерки, предприемани в такива времена.

Един столичен работодател, собственик на фирма, търгуваща с консумативи обаче, не смята да се ръководи по тона на кризата. Той се е решил да се противопостави и да не зависи от никакви световни фактори.

Историята на един работодател в столицата

Теодор Витанов търгува с консумативи, като започва в годините на голямата икономическа криза през 2008. Споделя, че щом е оцелял тогава, ще оцелее и сега. Определя своя бизнес като среден.

За него работят няколко човека, а фирмата има много корпоративни клиенти, които очакват от нея да не спира работа, за да захранва офисите с консумативи.

"Да, трудно е, но се борим и приемаме новите предизвикателства на времето. Вярно е, че работата и поръчките намаляха значително.

Но въобще не ми е минавала идеята за съкращаване, освобождаване на персонал и т.н. Аз държа, отстоявам и уважавам правата на хората, които се трудят при мен.

Виждам често във вашите репортажи работодатели, които се "вайкат и плачат" от настоящата ситуация и масово с лека ръка освобождават хора. Ние сме умни, гъвкави и иновативни и ще преминем през тази криза с минимални щети“, пише Теодор.

„Ние не искаме да освобождаваме персонал. Защото зад всеки служител се крие една човешка съдба. Всеки служител си има свое семейство, деца.

Ние вместо да освобождаваме хора, гледаме да инвестираме в тях. Стоим без заплати само и само да има за персонала. Имаме спестени някакви пари, все пак има някакви продажби.

Звучи нелогично, за нас персоналът е много ценен, без тях не можем да се развиваме, Тази криза ще отмине, ще бъде може би месец, два, четири, после отново трябва да стъпим на краката си, затова трябва да кътаме персонала си“, коментира Теодор Витанов.

Съвет от Теодор

Теодор съветва колегите си по съдба – работодателите да не бързат с освобождаването на персонал. Особено сега, когато безработицата расте с часове.