Както знаете, от неделя – 12.04, Националният оперативен щаб обяви свое решение за взимане на допълнителни мерки против разпространяването на масова зараза.

Решението на Щаба бе всички хора да носят лични предпазни средства, когато се намират на публични места (когато излизат извън дома си).

Още в същия ден, в който излезе заповедта, се получиха някои обратни връзки в посока на масово несъгласие.

Във вчерашния ден нещата ескалираха и до момента е отчетено, че са подадени над 400 сигнала против масовото носене на маски.

По-късно вчера бе хакнат и имейла на Министерството на здравеопазването. През този хакнат мейл, медиите получиха съобщение срещу задължителните маски.

Ситуацията с масовите жалби

Във Върховния административен съд по електронна поща още през уикенда са постъпили няколко жалби по темата с личните предпазни средства.

Тази заповед на практика обрича тези граждани, които не желаят да изпълнят заповедта, на домашен арест. Тя не може да бъде реално изпълнена от гражданите“, казва Виктор Лилов, който е основен противник на масовото носене на маски.

„След като беше издадена заповедта, на следващия ден бяха извършени религиозни ритуали в църквите, от свещеници, които не носеха маски. Хора се причестяваха с една и съща лъжичка“, допълни в коментара си той.

От тук нататък?

По въпроса се изказаха и специалисти. Едно професионално мнение излезе в пространството, чийто първоизточник е д-р Гергана Николова.

Това е неразбиране, недооценяване на ситуацията, недооценяване на риска по отношение на собственото здраве и това на останалите. Едно общество се преценя по това как се грижи за болните и за старите“.

Тя оценява поведението на обществото като незаинтересованост към личното здраве, камо ли да прояви грижа към по-уязвимите.

Според нея, от друга страна маските макар и с масово носене на публични места, не се поставят правилно на лицето.

„Маската трябва да покрие носа, иначе носенето ѝ е безпредметно. Говорейки, кихайки, кашляйки се образуват пръски и по този начин те достигат до носа, до очите, до устните на човека, с когото ние общуваме. По този начин може, без да искаме, да го заразим, или той може да ни зарази“ – коментира още тя.