Във времена на кризисни мерки, заети и уплашени хора, притеснени управници и тежка заболеваемост, престъпността не стихва. Напротив!

Нова тенденция в киберпрестъпността. Ето какво ново са измислили гениалните, но зли бандитски умове.

Същността на кибернападението

Престъпниците атакуват през Интернет чрез нигерийски телефонни номера. Ако сте човек, който се занимава с продажба на скъпи стоки в онлайн сайтове за безплатни обяви, то вече има реална опасност да останете хем без стока, хем без парите за нея.

Най-често, станалите жертва на нашумялата схема, алармират, че са останали и с празна банкова сметка.

Историята на Светослав Денехчиев е показателна за новата схема, изпълнена като по учебник. Ето какво се случва със Светослав и какви са последствията за него.

Преди няколко дни Светослав Денехчиев е публикувал обява в Интернет, в която е пуснал за продажба сватбената рокля на съпругата си. Офертите изобщо не се забавят.

Не след дълго, на телефонния номер на продавача, който е публикуван за контакт, се появява предложение, което удовлетворява напълно изискванията по обявата.

Получих съобщение от жена в Естония със запитване относно самата оферта. Тя ме пита само от колко време я имам и на каква цена се продава. Това беше всичко, което имаше нужда да разбере”, споделя Светослав за случилото се.

В чата към обявата жената се представя като естонката Ирина. За да закупи стоката, тя веднага иска от Светослав банкова му сметка, по която да преведе парите, които дължи за роклята.

„Ирина“ е настоявала роклята да ѝ бъде изпратена възможно най-бързо, като споделя, че спешно имала нужда от нея.

В замяна е дала обещанието си да изпрати парите, за което щяла да гарантира с платежно към сметка на продавача.

Опитът на Светослав показва, че това звучи твърде съмнително и предлага да изпрати стоката по куриер – с наложен платеж. На това предложение той среща тотално несъгласие от другата страна.

Тогава той разбира, че със сигурност има опасност да се превърне в жертва на измама. Решава да потърси информация и да се образова за евентуалната схема в Интернет.

За негова изненада, той наистина попада на десетки публикации в естонски медии за схемата.

В заключение

Във времена на карантина и много свободно време, злите мозъци измислят всевъзможни варианти за това как да се доберат до така необходимите ни средства.

Мишената обикновено са продавачи на скъпи стоки, които реално се препродават от измамниците със 100-процентова печалба.

Според експерти подобен тип киберизмами зачестяват именно сега – когато повечето хора са в Интернет, имайки нужда от бързи пари. Както при Светослав.

При нашумялата схема измамените не само могат да останат без стоката, а и без средства в банковите сметки.