Да успяваш да управляваш зараза е нещо сложно и непосилно дори за най-напредналите нации.

Какво толкова нетипично и умело направи България, за да се озове в челните позиции на държави, справящи се с коронавирус инфекцията?

Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия джоб системите на най-богатите и големи държави.

Ние даваме пример как трябва да се правят нещата” – бяха думите на анестезиолога и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

„Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме.

Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Ние знаем как да го ограничим”, допълни той в обясненията си.

Експертно мнение за ситуацията

Според анестезиолога, положението е много добре разчетено от Националния оперативен щаб.

Докторът не успя да скрие задоволството си от това, че мерките за изолация, наложени от Щаба, са изключително добре премислени.

Според д-р Колчаков все още няма достатъчно официални данни, за да се оформи правилна статистика за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин. Според него това крие и опасности.

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания на пациента, който се е подложил. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията.

Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков.

В същото време

В страната има осигурени 15 000 дози хлорохин, които ще бъдат давани на пациенти в по-леко състояние, за да не се стига до толкова тежки усложнения", заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов уточнява, че тепърва ще бъде измислен някаква схема на лечение, по която лекарството да достига до пациентите.

Главната поставена цел е да се започва незабавно лечение, преди да се стигне до тежки усложнения при някои от случаите.