С настъпването на деня след Цветница – днес, 13 април, започва Страстната седмица за православните християни.

Църквата нарича последната седмица преди Великден Страстна, защото тя е посветена на последните дни земен живот на Иисус Христос, прекарани в тежки мъчения и ужасна смърт.

Мерките на Щаба и богослуженията

През последните седмици се състояха и няколко срещи между представители на Църковните институции и държавните такива.

На тях се решаваше съдбата на великденските богослужения и по-точно струпването на хора в и около храмовете.

Българската православна църква излезе с предпразничен призив към всички християни да спазват поставените от Националния оперативен щаб препоръки и ограничения, за да се спре разпространението на коронавирус заразата.

От църквата обещаха, че хора ще се допускат в храмовете. Единствените изисквания са за това хората да са с лични предпазни средства – маски и да се спазва задължителната дистанция един от друг.

Друга новост за този Великден е и това, че всяка църква е подсигурена с дезинфектанти. Хората трябва да знаят още, че абсолютно всички богослужения ще се извършват под засилен полицейски контрол.

Из изминалия неделен ден

Противно на всички очаквания за пълни храмове и проблеми с реда заради нарушаване на мерките, църквите масово останаха празни.

На Цветница храмовете останаха почти изцяло празни, а иконите бяха стриктно дезинфекцирани преди тържествените служби.

Системна дезинфекция ще се провежда усилено до идната неделя, когато е и Великден. Медицинските лица предупреждават обществото за това, че идните две седмици ще бъдат особено критични.

Очакват се лоши прогнози за рязко повдигане на кривата, отнасяща се за заболеваемостта. Специалистите съветват, че следващите две седмици ще бъдат критични и помолиха цялата съвестна общественост да си остане вкъщи на празниците.

Въпреки светлия пролетен празник, храм-паметникът „Св. Александър Невски“ в столицата остана пуст през почти целия ден. Значителна част от хората се вслушаха в призивите на властите и си останаха по домовете.

Онези миряни, които влязоха в храм-паметника, за да се помолят и да запалят свещ, трябваше да бъдат задължително с лично предпазно средство, а ръцете – дезинфектирани на входа на храма.