Мерките за социална изолация предвиждат тотално ограничаване на населението за определен период от време.

Ето, че и по време на извънредно положение в страната, независимо от етноса, хората по българските земи доказват, че знаят как да се забавляват и да повдигат настроение.

В социалните мрежи бе публикувано и видео материал, на който ясно се вижда и усеща атмосферата в квартал „Шекер махала“ в Петрич. Страната е в изолация, но махалата празнува с щури танци и хора.

"Клипът с танците е пуснат в интернет в късния следобед. На телефона, който е посочен за подаване на сигнали към местния кризисен щаб, се е обадил гражданин.

Информацията веднага е подадена на служителите на МВР, които са се включили изключително бързо и адекватно", каза зам.-кметът на града Владислав Коларов.

Три дни яли, пили и се веселили

Пристигналите на адреса полицаи казват, че наистина са заварили жителите на квартала да играят хоро отпред на улицата пред къщите си.

В момента, в който полицаите са забелязани, множеството се е разбягало кой накъдето му видят краката.

По думите на зам.-кмета, след това са установени инициаторите на своеобразния купон, както и тези, които са взели изявено участие в него.

На трима са повдигнати обвинения и актове, налагащи им парично наказание за това, че нарушават карантината. Един от купонджиите е задържан от органите на реда.

Мерките на общината

За жителите от малцинствата, които се намират в града, се предполага, че са по-слабо информирани.

Затова от общината осигуряват медиатори, които да информират населението и да ги напътстват с ценни здравни съвети. Един от тези медиатори е Силвия Янева.

"Това хоро е изключение. Не сме имали други такива инциденти до момента. Успяваме да овладеем ситуацията в квартала.

Още когато се въведе извънредното положение, бяхме запознати със заповедите и мерките, които трябва да се взимат. Започнахме да ги разпространяваме и в квартала", споделя медиатор Янева.