Между 6 и 12 май 2019 година у нас ще бъде проведена световна седмица за безопасност по пътищата. Тя ще премине под мотото „Лидерство за безопасност на пътя“, СПАСИ ЖИВОТИ #ГОВОРИ.

Това бе съобщено по време на пресконференция, на която участваха представители на някои от най-важните организации, грижещи се за безопасността по пътищата у нас.

Участник в пресконференция бе и Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България, която е и инициатор на събитието.

Част от другите участници са Малина Крумова, председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, и Владимир Тодоров – председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Основните теми през въпросната седмица ще бъдат:

  • Данни от глобалния доклад на Световната здравна организация за безопасността по пътищата за 2018 година;
  • Безопасно превозване на децата – 70% от загиналите деца в България са били пътници в колите на родителите си;
  • Нов модел на управление на политиката по безопасност на движението;
  • Световната седмица за безопасност по пътищата – мисия и акценти;
  • България – на второ място в Европа по смъртност на пътя – пътнотранспортен травматизъм за 2018 година.

По време на събитието ще бъде направена и демонстрация на оказване на първа помощ чрез специален манекен, а освен това ще има и обяснение на основните правила за прилагане на първа помощ след пътен инцидент. Демонстрацията ще бъде извършена от специализираните екипи на „ЕНА Първа помощ“.

По време на пресконференцията модераторът Елена Цонева-Папуджиева разкри и някои от стряскащите статистики за загиналите по пътищата хора в световен мащаб, които могат да бъдат открити в сайта на СЗО.

Според данните при катастрофа на всеки 22 секунди загива човек, на минута и 20 секунди водач на МПС, на 7 минути велосипедист, на 53 секунди моторист и на минута и 16 секунди пешеходец.

На пресконференцията участие взеха както Скендер Сила, така и Малина Крумова и Владимир Тодоров.