„Колкото и да звучи нехуманно - лекари, вие не сте жертвени агнета! Няма нужда да приемате хора, които преди няколко дни са ви наричали невежи и конспиратори!

Не приемам медиците да живет в страх, защото някой се подиграва със ситуацията и не вярва в коронавируса."

По този начин коментира ситуацията председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, обръщайки се към всички негови колеги.

„Достатъчно мълчахме на темата протести, за да не изглеждаме политически ориентирани. То не беше горене на маски, то не беше подигравка към лекарите.

Няма да продължим да бъдем обвинявани. Когато запушиш системата, не може да очакваш, че тя ще работи добре.", категоричен е Маджаров. Той допълни и това, че от БЛС подкрепят напълно предложените мерки от министъра на здравеопазването.

Какво е нужно, за да се оправят нещата в здравеопазването

„Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета.", поясни той.

"Утре ще дадем пресконференция. Преди повече от месец и половина чухме решението на МС, че ще правят PCR тестове на личните лекари, понеже са на първа линия. Ние го бяхме предложили в края на август. От тогава досега нищо не се промени." , каза още Маджаров.

Исканията на сферата на рестораньорството

„Имаме едно основно искане за това затваряне, което е трето за нас, преди да ни затворят, да кажат ясно и категорично какви икономически мерки ще бъдат взети за подпомагане на нашите служители и на нашите колеги.

Не искаме да омаловажаваме труда на когото и да е. Но не искаме и да омаловажават нашия труд.

Не сме против мерките, но сега наши служители и колеги остават без работа. Искаме да се обявят помощите за нашия бранш преди да бъдем затворени”. Това заяви Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.

По неговите думи затварянето на нощните заведения, които не работят вече от месец, не е довело до намаляване на броя на заразените.

„Явно е, че тези заведения не са най-големия развъдник на заразата.”, категоричен е той.

„Нашето сдружение от началото е на мнение, че всичко трябва да се затвори за 14 дни, а не да затваряме само ние.”, посочи Коларов. По думите му все още няма решение, което да удовлетворява искането на собственици на заведения за подпомагане – изплащане на част от възнагражденията на служителите, разсрочване на кредитите на собствениците на заведения и други.