Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз отправи призив да се спусне наредба, която да забранява напускането на домовете от страна на столичани. Според тях не би било излишно да се затворят и границите на града.

Исканията на колегията не търпели отлагане

„Според нас сегашните мерки са недостатъчни и трябва да бъдат доста по-ограничителни!“, каза в сутрешен блок д-р Асен Междидиев, председател на Столична колегия на БЛС и началник на отделение УНГ в столичната болница „Пирогов“.

„Това, което получаваме като сигнали от лекари от София и граждани е, че не се спазва карантината. Населението не ползва достатъчно предпазни средства. Малките търговски обекти продължават работата си и позволяват да има струпване на хора“, обясни още той.

Предложения под формата на препоръки

Една от предложените препоръки е да се забрани напускане на дома, или поне въвеждане на вечерен час за столичани.

Ограничителният режим на влизане и излизане от София да се изпълни по подобие на град Банско.

Изповедта на кметицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова възрастните хора да си стоят по домовете.

„Уважаеми съграждани, в последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни.

Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване.

От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да се избира.“, написа кметицата в своя профил във „Фейсбук“.

Повод за нейния пост бе сутрешната декларация на Столичната лекарска колегия към БЛС. Фандъкова прибягна до по-поетични слова и постът ѝ придоби емоционалност:

„Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните.

На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът.“

Според Фандъкова възрастните хора е задължително да си стоят по домовете и да не излизат, а на младите е дълг да отделят от времето си да занесат на самотните хора храна и лекарства.