Преди седмица шофьорите на всички видове наземен транспорт в столицата спряха да продават еднократни билетчета за пътуване на своите пътници.

Това бе една от първоначалните мерки за ограничаване на струпването на много хора на малко пространство.

Какви бяха исканията

Основните притеснения на столичани бяха свързани с това, че щом не можем да си закупим билетче от шофьора, то от кой би трябвало да се сдобием с официалния мъничък документ.

Общината съветва всички, които продължават да ползват обществен транспорт, да закупуват пропуски от будките, разположени в непосредствена близост до всяка спирка.

Отговорът на софиянци

Обществеността отвърна, че не на всяка спирка има налична малка синя будка, от която безпрепятствено да се сдобием с билетче.

Много пътници станаха жертва в този макар и кратък период, изпълнен с недоразумения. Те бяха съсечени с 30-левовата санкция от контрольорите. Те, от своя страна обясняваха, че просто си вършат работа.

Нови наредби

За да няма неправомерно наказани пътници, от днес общината отменя глобите за липса на билетче в градския транспорт.

Нещо повече, воините на Център за градска мобилност ще продават билетчета, но не на колосалната сума от 30 лева, а на цената на билет, купен от будки и шофьори – 1,60 лв.

Подробности около създалата се ситуация

Контрольорите ще имат възможността да върнат ресто при нужда. Те остават и единственият възможен дилър на билетчета.

Водачите по обществените линии не продават еднократни документи, така че не е необходимо да се струпваме около тях.

Служителите на ЦГМ няма да имат право да съставят актове. Коронавирусът ще доведе ли до по-добри отношения между контрольор и пътник – следва да се разбере в следващите седмици.

Дилърите на билетчета задължително ще са с маски, ръкавици и очила. От Центъра за градска мобилност призовават пътниците за отговорност и солидарност, както и за изпълнение на мерките, спазване на реда и закона в тази извънредна и тежка ситуация.