Вчера стана ясно, че под карантина попадат и кварталите, населени главно с ромско население.

Служители на МВР бяха инструктирани да информират населението с мегафони по улиците на посочените жилищни комплекси.

Полицаите обикаляха с патрулни коли до късните часове на вчерашния ден, говорейки на населението да стои по домовете си и да се вслушват в наредбите на Националния кризисен щаб.

Нови, по-строги мерки

В медийното пространство тази стъпка на щаба бе наречена „специализирана акция“. Извънредните мерки бяха предприети, за да се спре събирането на повече от двама души на открито.

Също така, най-много сигнали за нарушения на наредбата са изпратени от ромските махали.

В столичния квартал „Факултета“ ще бъдат поставени две КПП-та. За момента там всичко изглежда спокойно. Наредбите се спазват засега.

Скандалджийският манталитет на хората от малцинствените етноси е познат на всички, но като че ли дори те са наплашени от ситуацията.

Остава ни да пожелаем късмет и успех на служителите на МВР при изпълнението на служебните им задължения.

Положението в „Красна поляна“

„Вчера се получи леко напрежение. Успокоявахме хората, тъй като наистина с полицията провеждаме информационна кампания, за да опазим живота и здравето на ромите.

Вече от седмица водим такава разяснителна кампания с техните пастори, които спряха религиозните учения“, заяви кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

Засега блокиране на ромските махали по примера на град Банско не се очаква, тъй като няма съмнения за бързо разпространение на болестта.

„Хората трябва да се успокоят. Разясняваме им как стоят нещата. Казваме им, че няма да има блокада, както в Банско“, допълни още той.

На изток

В района на Варна има сигнал за 100-150 роми, завърнали се наскоро от чужбина. Съмненията и страховете висят над жителите на морската столица да не би акция на COVID-19 да бъде извършена в целия град.

Общината все още не е предприела нищо срещу завърналите се жители на варненската околия.

Предстоят проверки, но засега всичко на изток е спокойно. Повече информация можем да очакваме през следващите дни.