На всеки час се появява голям обем информация относно блокадата в Банско. В публичното пространство се показаха и лични истории, и нови наредби за период и мащаб на блокадата.

Много хора пострадаха от наложената забрана за влизане и излизане от китното туристическо градче.

Както вече знаете град Банско бе затворен на 18-ти март за 14-дневен срок. Спазването на забраните се следи стриктно от служителите на МВР.

Никъде в България полицейското и медицинско присъствие не са по-съсредоточени, колкото в Банско към този момент.

Решения на общината

Случаят е интересен. Банско бе първият град под тотална „обсада“, породена от коронавируса. Главно, нещата се случиха заради наличието на чуждестранни туристи по хотелите в курорта.

По повод личните истории на хора, останали без подслон заради липсата на време за адекватна реакция, общината предостави общежития.

Тези жилища за временно ползване са предложени на хора от Пловдив, но както и вчера, така и днес, масово се отказва тяхното ползване.

Нова мярка за вечерен час

В община Белица е въведен вечерен час, а около 130 души са под постоянна карантина заради заемането на различни работни длъжности в Банско по време на разпространението на заразата.

Както и се предполагаше, първоначалният шок ще трае само няколко дни. Той реално отмина след извозването на чуждестранните туристи от границите на града.

След това, постепенно ситуацията се нормализира, а банскалии приеха ситуацията, в която се намират, такава, каквато е.

Според експертни мнения, ситуацията в Банско, а и в страната ще се влошава. Постоянно се откриват нови и нови заразени по територията на България.

Карантинират се и те, и техните контакти, за чиито организми също има съмнения за наличие на COVID-19.

„Хумор“ по време на криза

Именно заради това има мнения, които сочат, че ще се осъществява постепенно затягане на мерките.

Вчера, премиерът на България Бойко Борисов макар и леко шеговито каза, че следващата стъпка е да забрани на населението да излиза от къщите си.

Дали това реално ще се случи, не се знае, но едно е сигурно – коронавирусът продължава да вилнее навън. Останете си вкъщи.