Безплатната „синя" зона не е повод за разходка в центъра“, написа във „Фейсбук“ кметът на София Йорданка Фандъкова.

В поста си към обществеността, тя сподели още:

Уважаеми съграждани, затворихме „синя“ и зелена“ зона преди два дни, за да осигурим условия за по-голяма социална дистанция в дните на извънредно положение. Целта е гражданите, които работят в центъра, да могат да паркират безплатно.

Натоварването на зоните вече достигна пълния им капацитет. Затова, моля всички, които нямат неотложна работа, да не идват с автомобилите си в центъра.

Моля, не използвайте неработещата зона като повод за разходка до центъра! Това блокира работата на зоната и ще наложи въвеждане на допълнителни мерки.

Да не забравяме, че в централните райони живеят наши съграждани, които също трябва да могат да се приберат в домовете си.

Нека сме отговорни, солидарни и съпричастни! Моля, използвайте зоните за паркиране, само ако работите в центъра и при належаща необходимост! Да бъдем отговорни!“

В отговор на това

Интересното е, че в началото, когато тепърва се гласуваше тази мярка, кметицата заяви, че при създаден хаос и пренасищане на автомобили в централните части на града, ще се вземат още допълнителни мерки за овладяване на ситуацията. Такива мерки още не са взети въпреки належащия проблем.

В отговор на поста, граждани усилено коментират и в момента. Създаде се дискусия, в която се видяха доста интересни изречения, подсказващи, че въпреки карантината, навън все пак се излиза.

Теодора Малчева пише: „Същото важи и за улиците около Южен Парк. Плащаме винетки, а места за живущите няма, особено уикендите. В условията на извънредна ситуация е същата картинка...хората идват с коли до парка и места пак няма.“

Лазар Костов с апел към властта: „Нещата са извън контрол, хората я ползват основно да се разходят из центъра. Върнете зоната…“

Нужно е търпение

Към момента явно ефектът от освобождаването на задължения към Център градска мобилност е обратен.

Идеи от граждани се дават постоянно в социалните мрежи, но истината е, че трябва да се затегнат мерките.

Не се славим с един от най-търпеливите народи, така че последният мирен и спокоен вариант е този за даване на личен пример от властта.

Страхът не би свършил работа в момента. Бъдете внимателни и търпеливи!