Причината за гоненията в морската столица са заради неспазване на 14-дневната карантина. Процесите са поети с режим „специален надзор“ от Апелативната прокуратура.

Два от трите случая са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а последното е на Районната прокуратура в град Варна.

Това се едни от първите случаи, в които държавата показва, че няма да има компромиси с никой, нарушаващ срока за карантина.

И трите дела са заради нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция – престъпление по член 355, ал. 2 от НК.

Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи. Това прави извършителите жертви на закона.

Има ли тенденция

Прави впечатление, че често сред нарушилите законовите разпоредби са шофьори на товарни камиони, които след завръщане в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни.

Вместо това, те отново поемат зад граница, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа.

По време на извършване на тези лични ангажименти, те се свързват с хора, ходят по обществени сгради и докосват едни и същи уреди и места, каквито докосва и население, за което се счита, че няма такива рискове.

Какво наказание дебне?

В рамките на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това от прокуратурата напомнят, че сме длъжни да проявяваме взаимна отговорност, като едно от нещата е социалното дистанциране, за което говорят навсякъде.

Престъплението по гореспоменатия член 355, ал. 2 от НК се наказва с лишаване от свобода до пет години и парична глоба от 10 000 до 50 000 лева.

От началото на извънредното положение в страната, до този момент Апелативната прокуратура във Варна извършва специален надзор и ръководство на цели 11 досъдебни производства от същото естество.