Освен удължаване на срока на карантината, властите в Италия смятат да затегнат и мерките.

„Италианското правителство ще удължи сроковете на карантината и ограничителните мерки, въведени заради разпространяването на коронавируса.“, заяви премиерът Джузепе Конте.

Въпреки че държи рекорда от смъртни случаи в Европа, Италия регистрира положителни резултати и в сдържането на разпространението на коронавируса.

Това, според премиера, се дължи на правителствените мерки, които включват прекратяване на търговската дейност и затваряне на училищата.

Освен всичко до момента, правителството планира да приведе в действие допълнителни норми, които да ограничат още аспекти от живота на населението. Става въпрос за нещата, които могат да засегнат разходките на чист въздух.

Снощи министърът на транспорта Паола Де Микел спусна поредната заповед за намаляване на железопътните съобщения до техния минимум. Тя отмени 85% от влаковете.

От правителството също така се нареди да бъде намалено работното време на магазините за хранителни стоки по време на почивните дни. Множество офиси и държавни учреждения работят от разстояние.

Оредя персоналът в банките и пощенските клонове, които до момента действат без промяна в работния график.

Короната срещу религията

Бе съобщено, че карантината, включваща забраната за придвижване на населението без основателна причина, се въвежда до 3 април. Ватикана вече обяви, че Великденската литургия, насрочена за 12 април ще премине без вярващите.

Папа Франциск постоянно призовава вярващите да се обединят и да застанат зад една обща мисъл – изцелението на народа.

Малко статистика

"Броят на починалите в Италия за последното денонощие от коронавирус достигна 475 души. От началото на пандемията са починали почти 3000.", заяви директорът на Департамента за гражданска защита Анджело Борели.

От вчера Европа води над Азия, където е първичният източник и епицентър на болестта – Китай, с малко над 50 случая.

След снощната шокираща смъртност в Италия, жертвите на COVID-19, се съобщава трагичната новина, че на всеки тридесет минути се прави погребение.

След като болниците не могат да осигурят място за всички, вече и гробищните паркове не успяват да направят същото.

Някои погребални агенции не могат да смогнат заради разболели се техни работници и са принудени да затварят.