„Към Кризисния щаб от днес има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Другият всекидневен герой на българския народ, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски също не пропусна да даде мнение по ситуацията.

Пред медиите той заяви: „Смятаме, че това е изключително ценно попълнение към Кризисния щаб. Създаването на математически модели би ни дало ценна информация, за да взимаме още решения и как да разпределяме ресурси.“

Мнения на специалистите

Учените от БАН също бяха на срещата и по думите на председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, днешното присъединяване ще донесе повече математически модели, за да можем да има прогнози как ще се развиват по-нататък динамиката и процесът с взимането на различни мерки по ограничение на коронавируса в България.

„Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни уверено той.

„Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата", заяви проф. Николай Витанов от БАН.

„Това обаче ще стане при условие, че карантината не се пробие", категоричен бе за ситуацията той.

Актуално

Една от темите, на която се наслуша българинът през последните дни, е изработването на защитни комплекти за работниците, които са на първа линия в борбата с COVID-19.

Ето какво казаха по темата от най-високо ниво:

„От днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас. Днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопрактикуващи лекари. Общо 8 000 броя ще бъдат доставени“, съобщи Томислав Дончев.