Учени от оксфордския университет са разработили бърз тест, с който да се разбира почти мигновено това дали човек има наличие на бактерии от новия коронавирус в тялото си.

По мнението на експерти, анализът разкрива вирусът (ако има такъв) още в много ранна фаза и това позволява на медиците да вземат адекватни мерки.

По този начин се дава шанс на много хора да получат добро лечение и да преборят опасността от летален изход заради коронавирус.

Какво прави реално тестът

В публикация, излязла от университета, резултатът става ясен само за половин час след взимането на материал от пациента.

Единственото изискване към този, който извършва манипулацията, е да поддържа постоянна температура на пробите.

Това ще позволи да се получи действителен резултат и да се погледне реално на състоянието на пациента.

„Уникалността на новия анализ е как се открива вируса, тъй като RNA или SARS-CoV-2 (COVID-19) РНК фрагменти могат да бъдат разпознати.

Методът вече включва проверки за фалшиво положителни или фалшиво отрицателни тестове и демонстрира висока степен на точност“, твърди проф. Вей Хуанг. Професорът е участвал в разработването на методологията.

В публикацията е пояснено още, анализите върху РНК на новия тип коронавирус отнемат от един до два часа.

Предимството на новата техника, освен очевадната ѝ скорост, е и това, че резултатът би могъл да се определи с просто око и извън пределите на лабораторията.

Какво ще ни позволи новооткритието

Анализът разкрива наличието на заразяване в ранните етапи на болестта, когато концентрацията на бактериите на вируса в организма е все още ниска.

Учените се надяват, че благодарение на новата техника властите своевременно и по-успешно ще идентифицират повече заразени и ще предприемат стъпките от алгоритъма по изолация.

По този начин ще се предотврати разпространението на инфекцията.

Към сегашния момент се работи за създаване на устройство за анализ и обработка на резултатите.

Ако ефективността на метода бъде потвърдена в клинични условия във Великобритания, може да започне производство и разпространение на новите тестови комплекти.