На брифинг в Съдебната палата стана ясно, че започват проверки за спекула с основни храни и лекарства в страната.

Главният прокурор Иван Гешев ще оглави Национален щаб, сформиран заради извънредната ситуация. Основен съюзник на този щаб ще бъде и Националният оперативен щаб.

Какво се каза? Какво се чу?

Пред камерите в Съдебната палата, Гешев заяви, че ще се следи главно за лица, нарушаващи наложената карантина.

Друго нещо, по чието минимализиране ще се следи, е рискът от нарастване на телефонните измами и мародерствата.

От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго важно за здравето на българските граждани”, каза още главният прокурор.

Гешев посочи телефон 122 като официален номер за отправяне на сигнали, свързани със съмнения за спекула. Гражданите спокойно биха могли да се обаждат и да оповестят своите притеснения.

„Спазването на карантината е изключително важен въпрос. Лицата, които ще бъдат поставени под домашна карантина, се увеличават с всеки изминал ден. Смятам, че трябва да има много твърда позиция на държавата в лицето на съдебната власт”, сподели пред медиите председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Следят се нови сценарии за нарушаване спокойствието на гражданите

Това казаха от Министерството на вътрешните работи. Главният секретар на МВР, Ивайло Иванов заяви, че престъпниците използват нови хитри тактики, с които да достигнат до семейните хазни на масовото население.

В социалните мрежи станаха известни различни престъпни сценарии. Един от тях е за мошеници, които ходили в къщи и апартаменти уж за дезинфекция. Докато „вършат работата си“ заграбват каквото ценно видят.

От МВР съветват да изискаме всеки, който почука на вратата ни, да се легитимира. Полицията допуска, че може COVID-19 да роди нов вид телефонни измами.

„Темата на телефонния разговор може да е всякаква, но за момента не мога да кажа, че има някакъв бум.“, заяви Ивайло Иванов.