Санитарните служби в САЩ съобщиха, че е започнало първото клинично тестване на ваксината срещу COVID-19. Манипулациите се извършват в Сиатъл, Вашингтон.

За първи път върху хора

Изпитанието е с участието на 45 пълнолетни доброволци в добро здраве на възраст от 18 до 55 години и ще трае около шест седмици. Първият участник получи експерименталната ваксина днес.“ Това се каза по-рано днес в изявление.

Според американските власти ваксината ще може да се разпространи масово на пазара след година, година и половина.

Това ще се случи само при положение, че всички тестови фази преминат успешно и се стигне до заключение, че е безопасна и няма вреда върху човешкия организъм.

Ваксината е известна под името мРНК-1273 (mRNA-1273) и е разработена от Националните здравни институти на САЩ и биотехнологичната фирма "Модерна“ със седалище Кеймбридж, щата Масачузетс.

С какво допринася ваксината

Инжектираният в пациента генетичен вирусоподобен материал, вируса „инструктира“ тялото да произвежда протеин, подобни на този на COVID-19 и така да създава отговор от имунната система. Протеинът обхваща бактерията и я унищожава.

По този начин вирусът няма да има възможност да достигне благоприятна за развитие среда и да порази тялото на пациента. Очаква се ваксинирането да се осъществява на два етапа с разлика 28 дни.

Вчера в немски вестник излезе информация, в която се посочва, че американският президент Доналд Тръмп предложил 1 млрд. долара за ексклузивни права над евентуална ваксина срещу коронавируса.

Според „Гардиън“ в информацията се посочва, че Тръмп предложил крупната сума на базираната в Германия „CureVac“, за да осигури ваксината само за САЩ.

От САЩ отричат да търсят лекарство само и единствено за себе си.

Напомняме, че

Доналд Тръмп бе изследван за COVID-19, но наличие на болестта не бе открито в организма на американския президент.

Той бе подложен на теста след като вечеря с бразилския президент. Някои от членовете на бразилската делегация дадоха положителни проби за вируса.