По-рано днес се извърши поредната публична проверка на завода за защитно облекло във Враца от министър-председателя Бойко Борисов и компания.

В живото видео във „Фейсбук“ профила си, Бойко Борисов апелира: „Давайте им повече пари, пазете ги с маски, давайте им витамин С. Тези хора са ни работните пчелички и ни спасяват.“

Отказана е поръчка към Германия

Директорите споделиха пред Борисов, че Германия е отправила голяма поръчка на маски и облекла, която е отказана.

Целта на родните частни предприятия е да се поеме търсенето на защитни консумативи първо в България.

Първите 100 броя защитни облекла в няколко размера ще се разпратят по различните видове здравни заведения, за да може да се обезпечат работещите на първа линия в борбата срещу заболеваемостта. Тази новина се хареса на премиера.

Хронологичен преглед

През последните дни медиите разгласиха няколко недоволства заради липсата на предпазни облекла.

Миналата седмица, медицинската сестра Надежда Маргинова от Сливен се оплака от липса на средства за защита от коронавирус.

Искам да изпълня дълга си, но не искам да рискувам живота и здравето на пациентите си, както и на близките си.“ – сподели пред обектива тя.

Прехвърляме се в Димитровград, където работниците от предприятието „Язаки“ отказаха да застъпят на смяна, защото по техни думи няма лични предпазни средства. Сред виковете в тълпата се чуват думи като „Отпуска!“.

Фирмата е най-големият работодател в региона и в нея постоянно има около 1400 души на смяна.

От ръководството признават, че поръчка за маски има и до дни ще стане факт и нейното изпълнение.

След проверка стана ясно, че по коридорите на предприятието може да се срещнат и диспенсъри за дезинфектант.

Служители на Регионална здравна инспекция и Инспекция по труда посетиха обекта, като резултатите ще станат ясни до края на деня.

Времето за реклама мина, дайте да видим какво сте направили.“ – каза Бойко Борисов.

Това е знак, че се работи и ни остава да се надяваме, че до дни в страната ще има маска за всеки един, който иска да защити своето здраве и това на близките си.