От вчера във Варна е в сила разпоредба за ежедневна системна дезинфекция на общите части в жилищните кооперации.

Образцов блок

Блок 205 във варненския квартал „Владиславово“ изпълнява особено стриктно общинската заповед. Ето какво сподели една от жителките на блока:

Закупили сме си материали, с които да минаваме по парапетите, бравите и асансьора. Стремим се всичко да бъде под дезинфекция, за да може да избегнем поне малко от стресиращата ситуация, която е в момента. Сложили сме нагледно график, понеже се включват всички хора от входа. Целта е да не се дублираме в дезинфекцирането. Съветваме и други да го правят. Набавянето на материали е лесно.

Разпоредбата е в съвсем начален стадий. Това води до недостатъчната осведоменост. Общината разглася по различни канали за новата заповед.

Напомняме, че все още има само един регистриран случай на COVID-19 в морската ни столица. Тази сериозна превантивна мярка носи успокоение на жителите, които споделят, че общината се грижи за всяко едно тяхно искане във връзка с вируса.

Други мерки, взети във Варна

Варненецът, който стана известен с това, че е взел решение в разгара на заразата да пътува до Бергамо – Италия, а след това минал през Барселона, откъдето се върнал в София чрез самолет, прекарва болестта добре. Лицата, с които е контактувал, са установени – 21 на брой.

Този случай накара кмета на Варна Иван Портних да затегне мерките. „Не би следвало да коментираме такова поведение. Време е за повече ред и дисциплина“, заяви той.

Табелки ще бъдат поставяни на входните врати на карантинираните, а безкомпромисни мерки ще биват предприемани срещу всеки, който не спазва карантината.

„Синя зона“ се отменя и във Варна, а на входовете на града (гара, автогара и летище) ще се поставят допълнителни екипи за осъществяване на контрол върху пристигащите.

Портних добави, че „Всеки един от нас трябва да бъде много отговорен, много самодисциплиниран!