Вчера от Столична община се загатна за това, че от 17.03. до 29.03 зоните за платено паркиране преминават в режим „временно безплатни“. Заповедта идва директно от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Екипи на Център за градска мобилност ще следят за претоварвания. При липса на ред, от общината заявиха, че ще се въведат допълнителни мерки.

"Моля всички софиянци да спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и Министерство на здравеопазването. Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Благодаря на всички за усилията! Заедно ще се справим!", написа Фандъкова в пост в социалната мрежа „Фейсбук“.

Целта на тази мярка е да се осигури по-голяма социална дистанция в битката с невидимата сила, която инжектира хаос в много от аспектите на човешкия живот по света.

Какви други мерки предприема Столична община

Картите за пътуване в градския транспорт на хората с увреждания, които изтичат на 29 март, ще бъдат автоматично удължени. Така няма да се налага тяхната рискова група да се излага на опасност, излизайки до пункт на ЦГМ.

Друга мярка е организация на всяка метростанция, която да припомня на хората да спазват по-голяма дистанция едни от други. По този начин ще се избегнат масовите струпвания в един от най-рисковите райони – столичните подземия.

Успоредно с това, всички превозни средства на градските пътни линии се дезинфекцират упорито.

В Бургас също с безплатна синя зона

Подобно на мерките в столицата, в Бургас, кметът на града Димитър Николов публикува във „Фейсбук“ следното съобщение: „С цел да се ограничи струпването на хора в автобусите, от утре синята зона в Бургас ще е безплатна до второ нареждане. Моля, спазвайте стриктно правилата за паркиране! Не паркирайте върху тротоари и зелени площи, за да не се получава хаос в града!

Едно е ясно. Всички мерки, предприемани от градските власти, са с цел по-малко струпване на хора където и да е. Призивите са за това да си останем вкъщи. Знаем, че навсякъде ни приканват за отговорност, ако не към другите, то поне към нас самите.