Политици и държавни лидери по цял свят предприеха широк набор от стъпки, за да се справят с икономическите последици от коронавирусната пандемия.

Британската информационна агенция „Reuters“ е събрала част от тях и ги е обобщила в списък, представен от екипа на Gradski.bg без редакторска намеса.

Ето и как реагираха някои от най-големите икономики и икономически блокове в следствие на разпространението на коронавируса.

САЩ

Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти почти до нулата, поднови изкупуването на облигации и предприе още мерки от своя кризисен пакет, заедно с други Централни банки, за да стабилизират основата на една бързо разпадаща се глобална икономика, ударена от опитите за сдържането на пандемията от коронавирус.

От Федералния резерв също така окуражиха банките да използват трилионите долари в собствен капитал и ликвидни активи, натрупани като капиталови буфери след финансовата криза от 2008 година, за да дават заеми на бизнеса и домакинствата, чиито сметки и животи бяха сериозни ударени от вируса.

Централните банки на САЩ, Еврозоната, Канада, Великобритания, Япония и Швейцария се съгласиха в неделя да предлагат тримесечни кредити в щатски долари на регулярна база и с по-ниски лихви от обикновеното.

Министерството на финансите на САЩ ще отсрочи плащането на данъци без лихви или глоби към определени хора и бизнеси, които са сериозно засегнати, целейки да предостави повече от 200 милиарда долара допълнителна ликвидност на икономиката.

Правителствената агенция „Small Business Administration“ също така ще предоставя капитал и ликвидност на фирми, засегнати от коронавируса.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа извънредно отпускане на 8.3 милиарда долара за борба с разпространението на вируса и разработването на ваксина.

Европейската централна банка

ЕЦБ даде ясно да се разбере, че няма да толерира „безгаранционни“ увеличения на разходите по заеми и че е готова да изкупува повече чуждестранен дълг, за да позволи на правителствата да теглят евтини заеми, в борбата си срещу епидемията от COVID-19.

Европейската централна банка също така ще предостави на банките заеми с лихва от минимум 0.75%, което е под прага на депозитите от -0.5%, и ще увеличи покупката на облигации със 120 милиарда евро през тази година с фокус към корпоративния дълг.

Надзорният банков орган на ЕЦБ ще позволи на банките от еврозоната да изостанат от някои ключови капиталови и парични изисквания, за да поддържат кредитния поток към икономиката.

За разлика от своите американски и британски аналози, европейската банка не понижи лихвите, а вместо това прехвърли отговорността към правителствата от Еврозоната.

Китай

Китай задели 110.5 милиарда юана (15.9 милиарда щатски долара) за борба с епидемията. Пекин отпусна пари за засегнатите от вируса региона и Централната банка на страната понижи някои ключови лихви, включително референтната лихва, призовавайки банките да отпускат евтини заеми и облекчения на плащанията за засегнатите компании.

Китай ще промени екологичния си надзор върху компаниите с цел да спомогне за възобновяването на производството, нарушени от коронавирусната епидемия, давайки на фирмите повече време за отстраняване на екологичните си проблеми.

Италия

Италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери заяви, че планираният финансов пакет на правителството за борба с коронавируса ще възлезе на общо 25 милиарда евро, с които ще се помогне на компаниите и работниците по време на кризата.

Според думите му пакетът ще осигури допълнително финансиране за здравната система, както и микс от мерки за подпомагане на компаниите и домакинствата, включително замразяване на плащанията по заеми и данъци, както и повишаване на обезщетенията за безработица, за да се гарантира, че няма загубени работни места.

Мерките, първоначално предложени през изминалия уикенд, се очаква да бъдат приложени след извънредна среща на кабинета в понеделник.

Правителството на страната заяви, че плащанията по ипотеки ще бъдат замразени в цяла Италия, а банковото лоби „ABI“ заяви, че кредиторите ще предложат мораториуми върху дълговете за малки фирми и домакинства, борещите се с икономическия спад в следствие на вируса.

Европейският съюз

Лидерите на Европейския съюз към момента се провалиха в опитите си да съгласуват радикални мерки за справяне с кризата.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че Брюксел работи върху възможни мерки включително „пакет за подкрепа на икономиката на ЕС“.

Финансовите министри от еврозоната, познати като „Еврогрупата“, се срещат днес и сигналите преди срещата им подсказват за възможен мащабен и координиран фискален тласък.

Германия

Лявоцентристката коалиция на Германия се съгласи за увеличение на публичните инвестиции с 12.4 милиарда евро до 2024 година, както и за облекчение на взимането на субсидии от страна на компаниите за подкрепа на работниците във връзка с намаляването на работните часове за контриране на ефекта от епидемията от коронавирус.

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел са разделени за това дали Германия трябва да приложи пакет от фискални стимули за предотвратяване на последствията от коронавируса върху най-голямата европейска икономика.

Великобритания

Обединеното кралство представи план за стимулиране на икономиката в размер на 30 милиарда паунда само часове, след като Английската централна банка намали лихвите – двоен пакет от мерки, насочен към понижаване на риска от рецесия.

Франция

Правителството на Франция позволява на компаниите да отменят някои плащания на определени социални добавки и данъци, и прилага субсидирани от държавата схеми за намалени работни часове.

Френското правителство нареди на Държавната инвестиционна банка да гарантира нужните заеми за преодоляване на краткосрочните проблеми с паричния поток.

Париж също така позволи на компаниите в страната да обявяват форсмажорни обстоятелства в следствие на епидемията от коронавирус, в случай че не могат да спазят задълженията си по договори с публичния сектор и също така оказва натиск върху големите компании да покаже подобна снизходителност със своите подизпълнители.

Канада

Финансовият министър Бил Морно заяви пред седмица, че правителството „обмисля предприемането на определени инициативи през тази седмица“, малко след като Канада съобщи за първия си смъртен случай в следствие на коронавируса, и на фона на резките спадове в цените на петрола, които се очаква да ударят сериозно четвъртия най-голям производител на суров петрол.

Централната банка на Канада понижи основната си ставка до 1.25% от 1.75% в отговор на епидемията.

Южна Корея

Правителството обяви пакет от стимули в размер на 11.7 трилиона вона (9.8 милиарда щатски долара), за да омекоти последиците от епидемията.

Допълнителни 10.3 трилиона вона в държавни облигации ще бъдат издадени през тази година за финансиране на този пакет.

Сеул също така затегна правилата при продажбите на акции в следващите три месеца. Започвайки от 11 март, акциите с внезапно и необичайно увеличение на сделките ще бъдат спрени от продажби в рамките на 10 дни.