Всички пътнически полети от или за берлинското летище "Бранденбург" днес ще бъдат отменени или пренасрочени поради планирана еднодневна стачка на служителите, предаде ДПА.

Първоначално се предвиждаше днес през летище "Бранденбург" да преминат около 35 000 пътници с около 300 полета.

Авиокомпаниите са отложили някои полети за четвъртък и са пренасочили няколко полета към летищата в Дрезден и Лайпциг. Други пътници са били пренасочени към влакове.

Началото на стачката е планирано за 3:30 ч. сутринта местно време (4:30 българско време) и се очаква да продължи през целия ден.

Стачка блокира полетите от и до Берлин

Профсъюзът "Верди" призова летищните работници, служителите по сигурността и наземните оператори да напуснат работните си места. Очаква се спирането на работата да засегне противопожарната служба на летището, операциите по зареждане с гориво, обработката на багажа и гишетата за регистрация на пътниците.

Профсъюзът настоява за увеличение на заплатите на служителите на летищната компания и на наземните служби с 500 евро на месец в рамките на 12-месечен колективен трудов договор. Работодателите настояват за много по-дълъг срок на преговорите.

Още стачки… този път в България

Оставаме в протестна готовност, ако не бъдат отпуснати повече пари за образование.Искаме поне 20 процента увеличение на заплатите на учителите.

Това предупреждение отправи председателят на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиан Петров.

"Учителските заплати и на работещите в системата на образованието достигнаха едно отстояние от 125 процента от средната брутна работна заплата. Това даде възможност на много млади учители да влязат в системата.

Но те не са толкова много и средната възраст на работещите е около 55 години. Ако повишаването на заплатите не продължи – няма да има приток на млади кадри.", посочи той.

По думите му синдикатите искат поне 20 процента увеличение на заплатите.

„Ако не бъдат отпуснати повече средства за образование, много лесно напрежението може да прерасне в протести или стачка. В момента коментираме  подобни действия, но не ми се иска това да се случва.”

Петров коментира и идеята на родителите на недисциплинирани ученици да бъдат налагани санкции, включително парични.