Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма да има неразрешим проблем. Това обяви зам.-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Как трябва да се проведат изборите, ако хартиените бюлетини не са готови

Опасенията са, че няма да има достатъчно хартия за бюлетини

„Времето до края на април би било нужно, за да се подготвят 30 хиляди ролки. Това е отговорът на печатницата към нас. За да проведем нормално изборите, можем да минем и с половината от това количество.

Мисля, че на 26 март ще има проблем, на 2 април няма да има неразрешим проблем.”, каза Томов.

Той обясни, че предстои Комисията да обсъди дали протоколът, който се възпроизвежда в машините за вот, да не бъде прилаган към целия набор от изборни документи. По думите на Томов такова решение не би противоречало на изборните правила.

Попитан дали е възможно да възникне проблем при предаването на изборните книжа в края на изборния ден, зам.-председателят на ЦИК заяви, че това не е невъзможно, но уточни:

„Законодателят реши значително да повиши заплащането на труда и това ще са първите избори, в които заплащането на труда на секционните избирателни комисии ще е мотивиращо”.

Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол. Тази политическа система в този ѝ вариант вече е изчерпана. Тя не функционира добре. Промени се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път.

Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ”, коментирайки въпроса с подписката, инициирана от партията му за референдум, с който ВНС да прецени дали да станем президентска република или да останем парламентарна.

Според Йорданов политическата криза е факт

"Промени са правят в кризи. В човешката история всички промени се правят в криза. Защото кризата настъпва, когато нещо не върви. Ние не бяхме ли в криза след 1989-а година след падането на комунизма, когато променяхме конституцията? В кризи се взимат решения, за да тръгне обществото по нов път”.

„Конституцията, Слава Богу, е така написана, че е разбираема за всеки един български гражданин. Не е необходимо всеки от нас да има дълбоко юридическо образование. Грубо казано – такова не се изисква и за да разбереш Закона за движение по пътищата.

Всичко е простичко и разбираемо написано. Същото е и с конституцията”, категоричен е той.