Ожесточен спор се развихря в едно от най-големите надпартийни сдружения у нас. От общобългарския комитет „Васил Левски” се опитват да организират извънредно заседание, на което да обсъдят позициите си относно промените в Конституцията.

„В проекта за нова Конституция има един член, който мен много ме стресна. Чл. 169 предполага, че Народното събрание ще взема решения за изменения в територията на България. Това изглежда чудовищно и невероятно”, посочи главният председател на комитета Васил Василев.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова, обаче, обори твърденията на Василев. Тя посочва, че такъв тип член присъства и в сегашния основен закон на страната, в която живеем

„Става дума за еднотипни текстове, но това няма нищо общо с дейността на комитета „Васил Левски”, каза още кметицата по темата.

Тя заявява още, че я е подразнил и начинът, по който е свикано заседанието на УС на комитета, както и тоталното политизиране на надпартийното сдружение.

Има ли политически сблъсък ГЕРБ-БСП в организацията

„Ако има сблъсък, той е именно между хора, които мислят, че този проект за основен закон е крайно опасен за България. Друг сблъсък няма.“

Маринова посочи, обаче, че комитетът е въвлечен в предварително организирано мероприятие.

„Трябваше да бъде облечено в някаква форма. Това стана и при шествие до паметника на Апостола, когато беше освиркан столичният кмет от участниците, организирано от общобългарския комитет”, каза още тя.

Ще има ли машинно гласуване в България

„Една машина струва между 2000 долара и 3200 евро. Времето за доставка на поръчаните машини е поне 4 месеца, което означава, че ако ще правим нещо -трябва да е сега.“ – бяха думите на председателя на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов.

„В закона не е добре решено, кой ще организира закупуването на машините, тяхната поддръжка, сертифициране. Надявам се депутатите през септември да решат тези проблеми, защото сроковете ни гонят”, заяви проф. Константинов.

Той изрази и съжалението си по повод оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева.

„Опасенията на Стефка Стоева са съвсем основателни. Трябва нещата да се решат в спешен порядък”, коментира проф. Константинов.

Според него освен с машини, в секциите трябва да има и опция за гласуване с хартиена бюлетина за онези, които не могат да се справят с машините.

„Едва ли ще настане хаос ако се провежда смесено гласуване. С този смесен тип всеки ще има възможност да даде гласа си, защото ако не успее да се справи с машината, тогава?“

„На една машина могат да гласуват по 200 души на ден. 20,000 машини ще са напълно достатъчни.”, каза проф. Константинов.