"Повече ме притеснява кога ще дойде и колко ще е ефективна", коментира държавният здравен инспектор

„Когато се появи ваксина срещу COVID-19, тя най-вероятно ще е безплатна.“ Тези свои надежди разкри доц. Ангел Кунчев пред медиите тази сутрин.

„Почти имаме решение. Ясно е, че ще е безплатна.

Ролята на държавата е да пази населението си. Мен повече ме притеснява, обаче, кога ще дойде, колко ще е ефективна и колко хора ще искат да си я направят.”, заяви доц. Кунчев.

„В последния един месец тежестта на COVID-19 е станала доста по-голяма, а това притеснява здравните власти. Проблемът напоследък се неглижира в обществото.

„Признавам, че за ЕС може и да сме с най-висока смъртност. Последните дни имаше доста висок брой на починалите.”, коментира доц. Кунчев.

Защо България стана рекордьор в Европейския съюз

Що се отнася до деня рекордьор, в който бяха отчетени цели 18 починали, той поясни, че там са били събрани случаите от 2-3 дни.

„Очевидно в някои по-малки болници техническите кадри не работят събота и неделя и остават в понеделник да отчитат цялата бройка. Това е абсолютно нарушение.”, поясни държавният здравен инспектор.

Данните за високата смъртност се анализират постоянно. Една от възможните причини, за да се случва това, е, че заразата засегна много възрастни хора, които се намират в старческите домове.

Въпреки това, обаче, има известна тенденция за намаляване на случаите на заразени и доц. Кунчев изрази надежда тя да продължи.

Относно началото на учебната година, той отговорно коментира, че там ще се случва това, което се случва в обществото.

„Ако са високи данните в обществото, ще го има и в училище. Никой не трябва да си прави илюзията, че училищата могат да бъдат остров на благоденствието.

Съсредоточаване върху училищата натоварва обществото с нереалистични очаквания. Случаи там ще има, можете да сте сигурни.”, смята доц. Кунчев.

Спецакция в кв. „Факултета“ – най-потърпевшия от COVID-19

Операцията е насочена срещу наркоразпространението в квартала. Най-малко петима души бяха задържани при мащабна акция в столичния квартал „Факултета”. Тя беше срещу наркоразпространението.

Акцията се проведе от служители на столичната полиция, но в обиските участва и отряд „Кобра”. Цяла нощ униформените претърсваха няколко имота. Открита беше дрога.

Според хората от квартала полицаите се държали грубо и ударили възрастна жена при арестите.

Спецакция и в Дупница

Спецоперация на територията на Дупница. Градът е под полицейска блокада.

На всички входно-изходни артерии са разположени екипи на Жандармерията. Акцията е във връзка с разследването, което тече след като Янек Миланов изчезна безвъзвратно.

Спецоперация на територията на Дупница. Градът е под полицейска блокада.

На всички входно-изходни артерии са разположени екипи на Жандармерията. Акцията е във връзка с разследването, което тече след като Янек Миланов изчезна безвъзвратно.