Километрични колони от тирове, мръсен въздух и липса на каквито и да е било условия за спазване на хигиена в условия на пандемия. Дълго време това беше ситуацията на границата ни с Турция

Тези проблеми, обаче, се считат за решени с помощта на първия у нас голям буферен паркинг, който може да поеме целия поток от камиони. Как шофьорите приемат новите условия на границата?

Тировете влизат в паркинга през специално място за дезинфекция, след което шофьорите получават автоматично ред за опашката, в която се намират, като няма опасност един тираджия да пререди друг.

Кошмарите приключват за всеки тираджия, който се реди по граничните опашки.

„На два три дни минавахме границата, тахографът не можем да го спазим, спяхме на пътя”, разказват шофьори.

На входа шофьорите получават специален пейджър, който ги известява кога ще дойде техният ред за минаване през границата. По този начин не е нужно да стоят в камиона и да тече работното им време.

„От много години превозвачите сме искали да съществува такъв паркинг, защото проблемите на тази граница са повече от хронични. Те са от много дълги години.

Не може камионите да висят по 48 часа на самата магистрала, това са големи предпоставки за ПТП, има много такива, които са се случили, дори със загинали шофьори тук на магистралата.”, казва превозвачът Илиян Филипов.

В зоната на паркинга има безплатен интернет, видеонаблюдение, бани и тоалетни. Изградена е специална секция за камионите с опасен товар и за хладилните камиони.

„Идеята на паркинга е да се избегне проблемът, който е от доста време, да се стопят опашките по границата. Тези хора да могат да изчакат в човешки условия, за да минат към Турция, да няма предпоставки за ПТП-а и да се изхвърлят отпадъци по магистралата.

Ще спрем и замърсяването на околната среда.”, казва управителят на паркинга Васил Димитров.

Какви са надеждите

Хората, измислили и изградили паркинга, са обнадеждени, че новата придобивка ще се сложи окончателно край на проблема с колоните от тирове на границата с Турция.

Проблеми с паркинги в столичния квартал „Редута“

Хора от столичния квартал „Редута са в бясна протестна готовност, заради намерения за изграждане на паркинг в една от зелените площи пред домовете им.

Част от живущите са недоволни, че не са уведомени по надлежния ред. Изграждането на новия паркинг засега ще е факт, а уведомлението е дошло късно и това е довело до пропускане на срока, в който те могат да обжалват по законов ред.

„Притесненията ни са, че зелената площ е тук от 30 години и децата ни играят на това място. Изведнъж разбираме, че то ще бъде превърнато в паркинг.” – казва Асен Николов, жител на квартала.

Той добавя, че никой не е уведомил жителите на района. По този начин те се чувстват излъгани и искат да защитят мястото за игра на децата и внуците си.

„Ние няма да допуснем машините до зелената площ. Ще стоим тук и няма да разрешим работата им. Няма да отстъпим!”, казват други жители на „Редута”.