Все още няма следа от Янек Миланов, който изчезна след среща с бившия гард на братя Галеви - Васил Капланов. Вчера обаче, 27 дни след злополучната вечер на 31 юли, Васил Капланов, с прякор Каплата, е бил задържан.

Тепърва, през следващите дни, ще стане ясно точно каква мярка спрямо него ще наложи съдът и дали въобще ще има повдигнато производство.

„Това е една дългоочаквана и много важна стъпка. Надявам се скоро да имаме нова информация и да разберем къде е Янек”, заяви братът на Янек – Марио.

Той казва, че през първата седмица след изчезването на Янек, свършената работа от полицията е почти никаква. Именно тази загуба на време през първите дни е причината разследването да е в задънена улица и работата на всички институции да се забави много, смята Марио.

„В такива ситуации подобен начин на действие е крайно недопустим”.

Малко преди да изчезне, Янек разказва на брат си, че е обект на тормоз.

„Сподели ми за продължаващи посегателства над жилището и автомобила му. Някой дори беше стрелял с въздушна пушка по прозореца му”, разказва братът.

Според Марио, Янек и Васил Капланов не са имали кой знае какви отношения помежду си.

„По-скоро Капланов е решил, че трябва да се разправи с брат ми, защото преди време той е имал отношения с жена му. Брат ми беше сигурен, че заплахите идват от Капланов, защото той нямаше други врагове”, категорично смята Марио.

Случаят „Крайстчърч“ отново в ход

Съдията Камерън Мандер заяви, че зад идеологията на Тарант се крие „огромна доза омраза“. Той е изключително негативен човек и водещото при него е това, че е страшно опасен.

Новозеландският съд издаде доживотна присъда без право на помилване на 29-годишния австралиец Брентън Тарант заради убийството на 51 поклонници мюсюлмани. Престъплението той извърши на 15 март 2019 г.

Съдията Камерън Мандер определи престъплението като „нечестиво” и „безчовечно”, предават информационните агенции.

Той заяви, че зад „изкривената“ идеология, в която вярва терористът Тарант се крие само и единствено „омраза“, която го е подтикнала да атакува беззащитни мъже, жени и деца миналата година в най-тежката терористична атака в историята на Нова Зеландия.

Кое кара съдът да издаде такава присъда

"Съдът е длъжен да реагира по начин, който решително отхвърля такава злонамереност."

Това бяха думите на съдя Мандър, след като обяви присъдата, която експертите смятат за безпрецедентна в правната история на Нова Зеландия.

Съдията заяви още, че Тарант тотално се е провалил в целта си да популяризира десния екстремизъм, убивайки хладнокръвно всяка една от жертвите си.

"Днес беше приложен законът за това отвратително престъпление. Никое наказание обаче няма да върне близките ни.

Ние уважаваме нашата правосъдна система и мюсюлманската, и немюсюлманската общност застанаха заедно срещу омразата. Екстремистите са еднакви.

Независимо дали използват религии, национализъм или друга идеология.", коментира имамът Гамал Фоуда.