Медицинските ни сестри обявиха, че вече спират с протестите. След като разположиха палатков лагер пред здравното министерство, сега те решиха да го премахнат без краен срок, в който да се завърнат.

Те, обаче, дават заявка на управляващите, че недоволството им ще продължи, само че под друга форма.

„Виждаме, че подаването на колективни оставки е по-добрият метод и може би ще се наложи и ние да го приложим. Няма нужда да си изморявам хората и те да стоят на палатки по улицата, без да има какъвто и да е ефект.”

Това констатира Мая Илиева от Синдиката на българските медицински специалисти.

Междувременно, представителите на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи проведоха среща с ресорния министър. На тази среща Костадин Ангелов се е ангажирал официално, че ще търси още варианти за увеличение на заплатите на работещите в сектора.

Въпреки желанието да участват в срещата, от Синдиката на българските медицицински специалисти не бяха допуснати до министерството. Обещанието е, че техни членове ще са част от работните групи, които трябва да дадат конкретни предложения за промените, които ще се случват поетапно занапред.

Какво става по останалите протести в столицата

Правосъдният министър на България Данаил Кирилов подаде оставка. Въпросът след това бе дали това ще успокои недоволството на улицата?

Има ли изход от политическата криза, която се е създала в страната? Темата пред медиите бе коментирана от социологът Кольо Колев и социалният антрополог Харалан Александров.

„Блокадите в Триъгълника на властта притискат властта, блокадите на „Орлов мост” притискат гражданите. Ако протестиращите са достатъчно интелигентни, трябва да се дадат сметка за това и да насочат действията си там, където ще притесняват управляващите”, смята Колев.

„Експлозията не се случи както очаквах. Според мен сега сценариите са два.

Единият е затихващо напрежение с припламване на места. Това са движещите се агитки, които атакуват различни места, както нападнаха метрото.

Другият сценарии е експлозия – тогава, когато това начинание се срине под тежестта на своето отчаяние, което е напълно реалистично”, смята Хараланов.

„Съдейки по протестите в чужди страни, не изключвам и появата на нови вълни протестиращи.