На извънредния брифинг снощи, премиерът на България Бойко Борисов съобщи пред медии и общественост, че държавата ще задели 4,5 млрд. лв. като част от спасителния си план за икономиката на държавата.

Във времената на криза, всички министерства заделиха част от своите парични средства.

Всички пренасочвания се преразпределиха в помощ на Министерството на здравеопазването в борбата му срещу коронавируса.

Конкретни закърпвания на бюджета

Според премиера 50 млн. лв. ще бъдат незабавно заделени за великденски надбавки за хората от третата възраст.

Правителството отделя сумата от половин милиард лева за увеличените напоследък разходи на Министерствата на здравеопазването, на отбраната и на вътрешните работи.

"Капитализира се Българската банка за развитие – с 500 млрд. лв. се гарантират заемите на фирмите.

200 млн. пък ще бъдат дадени за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 – работодателите.

Освен това, утре на заседанието на Министерския съвет ще гласуваме 50 млн. лв. за великденски надбавки за най-нуждаещите се пенсионери", бе част от казаното от премиера снощи.

Борисов потвърди за провеждането на т.нар. „данъчна ваканция“. Според него, това ще доведе до близо 600 млн. лева по-малко в държавната хазна.

Едни от запомнящите се премиерски думи на този брифинг останаха тези за основната цел на правителството от тук нататък, за която премиерът заяви:

„Ние като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите.“

Дипломатичният тон на Борисов си отиде безвъзвратно, когато се засегна темата с туризма: „Помните ли големите пари, които се платиха за куверти по Коледа и Нова година? Сега всички за една седмица ли обедняха?“

Темата в развитие

Днес, 25 март, министрите ще гласуват предложените 4,5 милиарда лева за подкрепа на икономиката в извънредната ситуация, породена от коронавируса.

Ако тези пари се приемат, се очаква да бъдат инжектирани в най-засегнатите и охарчили се министерства.

Засега по думите на властта министерствата са три, но занапред никой не би могъл да каже дали ще останат толкова.