В медийното пространство постоянно се появяват новини и новинарски материали за това как България се справя с разпространението на COVID-19.

Да обръщаме внимание на мерките, взимани от българското управление, е важно.

Нашият стремеж обаче, е да не се ограничаваме само и единствено в територията на страната ни. Осакатеният мироглед е болест, по-страшна дори и от върлуващият коварен вирус.

На фокус днес е малката Нидерландия. Прави силно впечатление, че нейните мерки тепърва се затягат по примера на останалите страни на стария континент.

Какво се реши в нидерландското правителство?

Късно снощи от управлението на страната бе спусната наредба, с която се забранява всякакво събиране на групи с повече от трима души. Заповедта е със срок до 1-ви юни.

Новите мерки бяха обявени от министъра на правосъдието Фердинанд Грапърхаус по време на пресконференцията в понеделничната вечер.

При неспазване на новата забрана, нарушителите подлежат на глоба, която имат право да налагат градските власти. Парично наказание дебне и онези, които не спазват 1,5 метра дистанция от останалите хора.

Статистика за Нидерландия до момента

По последни данни на Националния здравен институт, броят на регистрираните диагностицираните с коронавирус пациенти в Нидерландия достигна 4 749 души. От статистическите данни броят на смъртните случаи е общо 213 души.

Тези числа са стряскащи. Особено ако имаме предвид факта, че говорим за малка по територия държава с една от най-големите гъстоти на населението.

По-разчупени факти

В Нидерландия се извиха огромни опашки от хора, искащи да се запасят с марихуана. Припомняме, че в това отношение, страната е най-либералната в Европа.

Метричните опашки се извиват най-вече пред магазините за кафе, или така наречените „coffee shop“-ове, където се продават наркотичните вещества.

Явно местните са на мнение, че апокалиптичният дух навън ще продължи по-дълго от очакваното и не мислят да останат без запаси от марихуана.

Забраната, отнасяща се за ограничаване на нормалния ежедневен ход по нидерландските улици, включва и затварянето на „кофишоповете“.

Заповедта бе спусната и започна да се прилага почти светкавично. В крайна сметка що е апокалипсис без марихуана?