Обсъжда се 50 литра гориво да е на по-ниска цена. Предвижда се отстъпка от 25 стотинки на литър за бензин и дизел. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Кой ще може да се възползва

„Това ще важи за физически лица, т.е. такива, които няма да вземат фактура. Отстъпката ще се получава директно в момента на зареждане.”, каза още той.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, Данаилов отговори:

„50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения”.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

„Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец.”, отбеляза зам.-министърът на енергетиката.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ, той коментира:

„Когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца.

Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца.”, посочи Данаилов

Той коментира и новината, че министър-председателят Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на „Газпром".

„Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период.”, отбеляза той.

Какви се очаква да са цените на горивата

Според него конкретната цена зависи от много условности, включително как ще се извършва доставката.

„В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно тя да е по-ниска от тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, коментира Данаилов.

И добави:

„Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори:

„По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен за започване на регулярни доставки на втечнен природен газ от САЩ”.

„Уверени сме все пак и разчитаме, че връзката между България и Гърция ще стане в срок и ще получаваме едно голямо количество от нуждите, които ние имаме, по тази връзка”, посочи зам.-министърът на енергетиката.

„Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условности това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето.”, категоричен бе той.