"От 2 до 5 години ще са необходими за преодоляване на руската зависимост. Взривяването на веригата на доставки може да доведе до застрашаване на изхранването.

Когато се уплашат големите износители на фураж и зърно, това означава, че скотовъдството в Европа е заплашено. Ние зависим от транспортните връзки. Например литият за батерии идва от Русия и Китай".

Това заяви икономистът Кузман Илиев, а по думите му предстоят трудни моменти.

"Енергията от слънце и вятър е изключително нестабилна. Преходът към зелена енергия не може да бъде бърз. Има нужда от баланс с енергоцентрални с въглища", смята той. И допълни, че задлъжняването на държавите ги кара да причиняват инфлация.

Според него всички протести имат икономически и социални причини, а това е резултат на пренебрегване на енергийната сигурност. "Руснаците не искат да им бъде плащано в западни банки, за да не бъдат обект на санкции. Ще се търси политически ход, за да се намери средно положение", смята Илиев.

Мнението на бизнеса

"Всички фирми се декапитализират, вземат се тъпи политически решения и от европейските, и от нашите власти, припявайки им. Никой не го интересуват националните интереси.

Изсмукаха последните резерви в предприятията. Хората ще започнат да обедняват активно. Чрез работодателите се източва портфейла на всеки работещ".

Това заяви бизнесменът Красимир Дачев.

Днес в 12 ч. ще има среща на работодателите, на която започва организация за стачни действия на 18 май.

По думите му дори най-яростните антикомунисти гледат само своя интерес.

"Индустрията, ако няма прогнозируемост и прозрачност, не може да си прави сметката. Едно предприятие, което е плащало 700,000 лева на месец за ток, сега плаща 3,4 млн., голяма част от тях авансово месечно.

Компенсират те с по-малко от милион. Всички фирми се декапитализират, вземат се тъпи политически решения и от европейските, и от нашите власти, припявайки им.", обясни още Дачев.

Персоната Путин и влиянието му върху целия свят

"Президентската власт е един чудовищен ангажимент и власт. Путин имаше много бързо израстване. Той направи много, за да обедини Русия, която беше в разпад и под силно американско влияние.

Страната стъпи на краката си, започна сама да управлява политиката и икономиката си. Не го плаши толкова присъствието на НАТО, колкото близостта на САЩ". Това заяви Валерий Тодоров, единственият български журналист, направил интервю с Путин.