“Ако не получим компенсации за електроенергията за месец май, за предстоящия месец юни, компенсация за новата цена на газа, както и започване на разговори за отпадане на ДДС - рискуваме България да остане без хляб в някои райони”. Това заяви Марияна Кукушева от Национален браншови съюз на хлебарите.

Има производители, които нямат комбинирани пещи и работят само на газ. Ако липсва гарантирана доставка на газ, те няма да могат да работят, обясни Кукушева.

“Живеем и работим в условия на безмяра и на вяра, защото не знаем какви разходите, които днес имаме, какви ще бъдат утре”, каза още тя и прогнозира, че цената на хляба ще скочи още.

Според Росен Иванов, управител на малък цех за хлебни изделия в горнооряховското село Първомайци, цената на насъщния трябва да се повиши с 20-25%, за да могат производителите да продължат работа.

“Електроенергията поскъпна с около 150%, брашното - с около 30, олиото - със 100. Всичко това налага ние да повишим цената.”, обясни Иванов.

Ще спре ли и газта по българските тръби

Ние се подготвяме за спиране на газа, защото виждаме историята и как се спира синьото гориво без причина. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на срещата в София, посветена на енергийната сигурност.

По думите му регионът ни е добре позициониран за диверсификация.

„Имаме възможност да преместим 20 млрд. кубически метра от юг на север със съществуващата инфраструктура. Ако направим модернизация, количеството може да достигне до 25 млрд. кубически тона. България има скромни нужди – около 3 млрд.”, обясни още той.

Василев: „Можем да спрем зависимостта!“

По думите на Василев друга част от решението е да се разгледа производството на електроенергия от газ.

„Там има потенциал за големи икономии. Трябва да се види какви са възможностите за малки модернизации на съществуващата инфраструктура за по-добър поток на електроенергия, газ и по-добро съхранение.”, поясни вицепремиерът.

По отношение на това дали можем да диверсифицираме, за да не сме толкова зависими от руски газ, той даде за пример България:

„Направихме това на 27 април. От 90% до 0% в рамките на ден.”, подчерта Василев.

Той поясни още, че с общи усилия, със съществуващата инфраструктура, с малки модернизации и с обединени действия по линия на електроенергията, тръбопроводите и договорите, можем да диверсифицираме региона.

„И веднъж завинаги да прекратим зависимостта”, заключи Василев.