Извънреден съвет по киберсигурност свиква утре министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се обсъждат мерки за бързо осигуряване на защитата на държавните институции. Това обяви в ефира на „Здравей, България" самият Божанов. По думите му кибератаката срещу „Български пощи” има връзка с войната в Украйна.

„В „Български пощи” нивото на киберсигурност е отчайващо. Причините за това са няколко - недофинансиране, липса на управленски капацитет, липса на антивирусни програми на сървърите и това, че някои пароли на администраторите са достъпни в цялата мрежа.

Това са недопустими грешки. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да поиска оставките на ръководството”, коментира министърът на електронното управление.

Кой е причинил атаката срещу родните пощи

Според него не е ясно дали атаката срещу „Български пощи" идва от руски хакери.

„Нивото на сигурност в пощите не позволява извличане на достатъчно информация, за да потвърдим тази хипотеза. Данните, които имаме обаче, сочат натам. Често хакерски групи работят по собствена инициатива до даден момент, в който някой ги наеме. Никога не знаеш колко души стоят от другата страна и откъде са. Ако видим един IP адрес от Китай или Америка, зад него може да стои руски хакер или руско IP, а зад него пък да е севернокорейски хакер”, обясни Божанов.

И допълни, че още няколко институции са станали обект на кибератаки. Сред тях е и Държавната агенция за бежанците.

„Всички институции имат пряка или косвена връзка с украинската криза. Няма изтичане на информация. Пощите нито са проверявани от Министерството на електронното управление, нито от ДАНС. Ще променим това нещо”, увери той.

Претърпяват ли медиите у нас регрес

"Най-главният проблем за липсата на свобода на словото е в нас. В момента се вижда под какво сериозно влияние са някои медии - те упражняваха голям натиск върху новите управляващи. Желанието за промяна е подложено на газене с валяк. Зрителите трябва да могат да селектират новините".

Това заяви журналистът Камен Алипиев.

Според него журналистическата професия е претърпяла девалвация, затова той предпочита да го наричат коментатор.

"Продължаваме да имаме примери за честни журналисти, но срещу един такъв има трима-четирима, които защитават нечии интереси. В началото на демократичния преход имаше период, в който имаше предимно честни журналисти.", посочи той.

По думите му цялата ни битка е за промяна на "Андрешковския" манталитет.

"Пример е и войната в Украйна, няма как да не я наречеш така, щом става дума за агресия срещу друга страна. В ситуация на война не можеш да даваш път на всички гледни точки, защото така разбъркваш и без това разбърканите глави на аудиторията си.

Години наред живеем в ситуация на тотална подмяна. Ако самите журналисти не се прочистим, не поставяме ясни критерии към хората, които ни гостуват.", посочи Алипиев.