"Назначаваме нов екип на "Български пощи", който ще изпълнява длъжността времено до провеждане на конкурсите за смяна на ръководството на дружеството".

Това каза на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова. Тя ще представи временното ръководство в сряда.

"Като принципал на "Български пощи" днес поисках оставките на изпълнителния директор и целия състав на Съвета на директорите. Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век.", заяви Константинова.

"След кибератаката спасителната операция вече започна.", каза още вицепремиерът. И допълни, че "държавата е била мащеха, а не майка на “Български пощи” по времето на ГЕРБ".

Съпоставката с екс-правителството

Тя заяви, че по времето на ГЕРБ финансовото министерство е "системно е недофинансирало" Пощите.

“За разходи направени през 2018-2019 година държавата недовфинасира “Български пощи” с над 36 млн лв. Къде са отишли тези десетки милиони,остава загадка", каза Константинова.

По думите ѝ за 2020 година загубите на Пощите са в размер на 13 млн. лв., въпреки че са били планирани печалби от 100 000 лв.

Тя обясни, че Пощите имат едва 2% пазарен дял от куриерските им услуги, нямат услуга за доставка до дома, а половината от пратките не пристигат навреме.

“Никой собственик на компания не би държал на управленска позиция хора, които губят пазарен дял от пазар. Но ръководството на Пощите не е сменяно в последните 6 години”, каза вицепремиерът.

Още относно Плана за възстановяване

Тя допълни още, че в Плана за въстановяване и развитие е заложен проект за модернизация на "Български пощи" за 100 млн., което представлява най-голямата инвестиция, правена в дружеството през последните години.Сред губещите услуги на Пощите са и разносът на рекламин материали, който имат разход от 5 млн. лв, а генерира едва 1 млн. лв.

“Това струва на данъкоплатците  над 4 млн. лева всяка година”, заяви Константинова. И допълни: “Навън пощите са национална гордост, а у нас са използвани предимно за подигравки и вицове”.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че Агенцията е била уведомена за атаката от “Български пощи” на 16 април, но е знаела 12 часа по-рано.

“Те отказаха нашата помощ с мотива, че сами ще се справят с проблема. Ние заедно с МВР и Министерство на електронното управление предприехме действия по максимално бързо възстановяване на основните функции на Пощите и установяване на причините, довели до въпросния инцидент”, обясни Тончев.

Председателят на ДАНС заяви, че една от възможните причини за кибератаката е конфликта между Русия и Украйна.