България ще ремонтира украинска военна техника, а Киев ще ни доставя евтин ток. Това стана ясно на съвместната пресконференция на Кирил Петков и Володимир Зеленски след тяхната среща в украинската столица. Двете делегации са се разбрали общо по 6 въпроса. 

„Обсъдихме взаимодействие в енергетиката – Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод”, каза Зеленски.

„Те са готови да изнасят евтин ток към България. Имат по-голямо производство, от колкото имат нужда, но те имат нужда от свеж капитал. Още следващата седмица ще изпратят експерти в България, за да видим възможността за износ на евтин ток.”, каза премиерът Кирил Петков.

Той обясни също, че е обсъдено използването на Трансбалканския газопровод за газ от Турция, през България, Румъния и до Украйна.

По време на разговорите са били обсъдени възможностите за ремонт на украинска военна техника в българските мощности, обясни още Зеленски. „За нас е важно качеството и сроковете”, подчерта президентът.

У нас въпросът ще бъде обсъден с коалиционните партньори

„Това беше специфичното, което поиска. Нашите заводи са специализирани за руска техника, а много голяма част от тяхната техника е точно такава”, заяви Петков.

„Надявам се следващата седмица, когато гласуването мине за предоставяне на военнотехническа помощ, това да бъде основна част от пакета”, каза още той.

Постигнати са били договорености за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна.

„В момента в Одеса имат над 10 милиона тона зърно и слънчоглед и мислим как България да стане централен хъб за този износ.”, каза Петков.

Киев ще сътрудничи на българските плавателни съдове

„Няма да е лесна операция, но техният министър на инфраструктурата се зае да помогне нашият кораб да се върне в България.”, заяви Кирил Петков.

„Целта на санкциите е Русия да бъде принудена да търси мир. Смятаме, че България ще ги подкрепя и занапред.

През февруари на срещата ни в Мюнхен ние подписахме документ за европейската перспектива на Украйна. Днес получих уверение, че България продължава да подкрепя това.”, каза Зеленски.

Той коментира и кампанията на Петков за дарения за боеприпаси за Украйна. „Със своя пример вие вдъхновявате много хора по света да помагат на моята страна. Благодарен съм и за готовността на г-н премиера да вземе участие в следвоенното възстановяване на Украйна.”, каза Зеленски.

„Искам да благодаря за лидерската роля, която вие показахте. Лидерството не само за Украйна , а и за свободния свят.

Украйна ще спечели тази война и  всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи. Благодаря за дискусията днес.

България ще бъде щастлива да улесни износа на украинска електроенергия в България и на Балканите, която ще ни даде много добра възможност да имаме допълнителна електро енергия и свободен капитал. България ще бъде повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища.”, заяви Кирил Петков.